Няколко хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Македония в Скопие въпреки лошото време, за да поискат правителството да отмени преговорите със съседна Гърция по дългогодишния спор за името на бившата югославска република, предаде Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Организатори са сдружението „Твърдокорни“ и „Македонски обединени сили“ за защита на името „Македония“, пише местното издание „Фактор“, цитирано от „Фокус”.

Протестът протече мирно. Демонстрантите организираха поход от главната православна църква покрай представителството на ЕК в Скопие до сградата на парламента. Те скандираха "Македония, Македония" и развяваха националното знаме. Имаше и флагове на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Участници носеха транспаранти „Македонски език за всички у дома и по света“. 

„Смениха името на Воден, сложиха гръцко име, на Лерин, на Костур, на Солун, а сега искат да сменят името на цялата наша македонска държава или да сложат приставка. Ние, македонците, изпълнени с голяма любов, с голямо търпение, с голямо милосърдие, братолюбие и човеколюбие казваме на всички: Не, Македония е нашата земя, нашата родина, нашата душа. Името на държавата е името на македонската църква, душата на македонския народ“, заяви владиката Агатангел на протеста пред македонския парламент против промяна на името на страната, предаде македонската държавна агенция „Макфакс“, цитирана от "Фокус".

"Болката на нас, македонците, е голяма и продължава. Нашата искана земя македонска е разпарчетосана на три части – беломорска, пиринска и вардарска. Да благодарим на Господ, че ни даде тази вардарска част и ни я даде, за да можем да се издигнем духовно като македонски народ и да зачитаме спомените на нашите прадеди, които лежат в нашата македонска земя. Всяка педя от македонската земя и в Пирин, и в Егея е напоена с македонска кръв. Когато бутнеш всеки камък, ще чуеш плача му за проляната кръв на нашите дядовци и прадядовци и нашите братя и сестри“, каза още  Агатангел.

Според него македонците са свети народ.

„Нашата македонска земя е записана в Библията и сега някои искат да ни изтрият, а защо искат? Никой от тези народи, които искат да ни изтрият, го няма в Библията. Да бъдем достойни, да си запазим името, нашия македонски език, идентичност, взаимния напредък на нашата света македонска земя и да запазим името на нашата света македонска църква“, добави владиката.

Левоцентристкото правителство на Зоран Заев започна разговори с Гърция и каза, че може да подкрепи предложение за промяна на името на страната.

Гърция твърди, че то съдържа териториална претенция спрямо гръцкия район Македония.