Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които биха могли да бъдат използвани в производството на химически оръжия, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на доклад на ООН.

Материалите включват киселиноустойчиви плочки, клапани с термометри и тръби, се подчертава в доклада, съобщава Би Би Си.

В документа на ООН се посочва също така, че специалисти по ракети на Пхенян са били засечени в сирийските оръжейни заводи.

Твърденията идват след нови съобщения за използването на хлорен газ от сирийските сили, които правителството отрече. Информациите за употреба на хлор в Източна Гута са включително и за изминалия уикенд.

Поне 40 неоповестени официално доставки на потенциални компоненти за химически оръжия са били регистрирани от 2012 г. до 2017 г., въпреки че тези материали могат да бъдат използвани както за военни, така и за цивилни цели, цитира вестникът съобщение на експертен екип, който следи дали се спазват санкциите, наложени от ООН върху Пхенян.

Осведомен източник от световната организация заяви, че това не са забранени материали от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Споменатите в статията киселиноустойчиви плочки се използват масово, например в жилищното строителство в Китай, отбелязва агенцията.

По думите на източника в статията се съдържа несъответстваща на действителността информация, че експертите на ООН били уличили Русия и Китай в недостатъчно изпълнение на санкциите, засягащи сделките с нефт и въглища и доставките на луксозни стоки за Северна Корея.

Сирия е подписала Конвенцията за химическите оръжия и се съгласи да унищожи обявения си запас от химически оръжия през 2013 г., след като атака с газ зарин уби стотици цивилни хора в Гута. Оттогава обаче режимът на диктатора Башар Акад е обвиняван в многократното използване на забранени химически оръжия в гражданската война.

През миналата година при нападение в Идлиб бяха убити над 80 души. Разследване на ООН обвини за атаката военновъздушните сили на режима на Асад. Той твърдеше, че доказателствата за използване на химическо оръжие са били фалшифицирани. 

САЩ нанесоха тогава мълниеносни удари с около 60 ракети и унищожиха голяма част от самолетите, разположени в базата, от която се смяташе, че е извършена химическата атака. Президентът Тръмп предупреди, че при повторно използане на химикали за масово поразяване ще нареди без колебания удари по сирийски цели.

През миналата седмица френският президент Макрон и британският външен министър Джонсън заявиха, че страните им са готови да участват в атака от въздуха срещу цели в Сирия, ако се докаже, че Асад е използвал хлор в Източна Гута.