Ще бъде ли подписан Националният рамков договор, по който от 1 април се определят правилата за заплащане от НЗОК на медицински дейности - този въпрос ще се обсъжда на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Договорът, който за тази година предвижда увеличение на цените на 130 клинични пътеки, за които касата плаща на болниците, виси на косъм. В документа за 2018 г. са заложени и повече пари за изследвания и прегледи при джипита и специалисти.

Срокът за подписването му изтича днес. Българският лекарски съюз е твърдо "за". Надзорният съвет на НЗОК обаче не е - поне това е било решението на последното му заседание, протоколът от което още не е публикуван. От сбирката на 26 февруари публични са само решенията, свързани с разпореждания към управителя на касата проф. Камен Плочев, който трябва да предложи изход от ситуацията с просрочените задължения от 133 млн. лв. към здравни фондове в Европа за лечение на българи в чужбина.

Рамковият договор "виси на косъм" заради последните скандали между касата и изпълнителната власт. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото последният написа писмо до Народното събрание, в което поставя проблема със задълженията в чужбина -  133 млн. лв. просрочия, общо 271 млн. лв. задължения, които водят и до отказ от лечение на наши сънародници в страни от Европа.

Първоначално надзорният съвет на НЗОК в лицето на зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева изнесе различни данни - че просрочието е едва около 7 млн. лв. След изслушване в парламента се направи проверка, която обаче потвърди данните на проф. Плочев.

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред се присъедини към искането за оставка на управителя на НЗОК. Настоя в писмо до изясняване на разминаванията в числата да не се подписва Националният рамков договор.

Според неофициална информация повечето представители на държавата в надзорния съвет, вероятно и заради призива на Горанов, са изразили резерви за изпълнението на бюджета на НЗОК, след като се разбра за задълженията. Преди дни от думите на Начева се разбра, че до разминавания в отчетите се е стигнало през 2015-2016 г., когато задължения към чужди здравни фондове не били описвани в отчетите. През немалка част от този период председател на надзорния съвет е настоящият здравен министър Ананиев, тогава в качеството му на зам.-министър на финансите.

Въпреки развитието на ситуацията засега позицията на властта е, че няма да има актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. 

Ако Националният рамков договор не бъде подписан днес, то болниците и НЗОК ще работят по правилата от миналата година. И увеличените средства за клинични пътеки и повечето пари за прегледи няма да се случат.