Фирмите-изпълнители на ремонти по оградата на границата с Турция да се избират без търг - това реши парламентът, приемайки на първо четене промени в Закона за обществените поръчки. Поправките дойдоха от управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти", те си ги и приеха. БСП и ДПС гласуваха против. 

Според властта целта е да се избегнат дългите продецури за обжалване на търгове, предвидени в Закона за обществените поръчки, за да може там, където има пробиви в оградата да се отстраняват навреме. Според вносителите случаите на умишлена увреда на съоръжението или тези при пробойни заради природни стихии не влизали в гаранционните клаузи с фирмите, които са строили оградата. Защо - от дебатите не стана ясно. 

Лично вицепремиерът Валери Симеонов дойде в Народното събрание, за да защитава поправката. Не става ясно защо той - вицепремиер без портфейл, който отговаря за икономиката, демографската политика и т.н, а не колегата му Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната и отговаря за силовите структури. 

Симеонов обяви от трибуната, че "вече имаме ограда, бежански наплив няма - никой не е преминал през последния месец". 

„Искаме да поправим една грешка, че не е включена поддръжката на оградата по границата в закона“, обясни той. - В противен случай се губи много време за обжалване, а оградата е съоръжение, което има собствен живот. То непрекъснато е подложено на климатични и атмосферни влияния. Имаме няколко места, на които има паднали вековни дървета и са повредили оградата. Да правим обществена поръчка за това просто е безумие. Апелирам да проявите разум и патриотизъм“, заяви Валери Симеонов.

По думите на вицепремиера промяната е нужда и защото "от онези 160 млн. евро, издействани от Бойко Борисов, все още не са поставени камерите, защото има обжалване на поръчката“.

От БСП се обявиха против промените, защото според тях създават корупционна среда. 

"Това цели да освободи Министерския съвет от отговорност за оградата по границата, да натоварите с това единствено областните управители, които когато се случи поредният скандал, да изгорят като бушони", заяви от трибуната депутатът от БСП Крум Зарков.

Той добави, че Законът за обществените поръчки все повече започва да прилича на швейцарско сирене заради постоянните промени. 

Красимир Янков от левицата пък заподозря депутатитте от мнозинството, че подлагат динена кора на Бойко Борисов. Причината - с отпадането на търговете това ще даде в ръцете на областните управители инструмент сами да си избират фирми, да подписват договори за ремонти и т.н., а областните управители се назначават лично от министър-председателя. Така за всяко съмнение за корупция може да бъде заподозрян Борисов, става ясно от думите на Янков. 

Предстои гласуване на промените и на второ четене.