Правителството извърши днес обичайната си дейност - промени статута на имоти и прехвърли безвъзмездно други. 

Министрите решиха да прехвърлят безвъзмездно на община Бургас имоти - частна държавна собственост в кв. "Сарафово". Терените са за изграждането на продължение на крайбрежната велоалея, свързваща Приморския парк на града с жилищния квартал, на спортни обекти и съоръжения. Общата им площ  3761 кв. м. Проектът е на общината и изпълнението му се финансира от местната власт.  

Министерският съвет реши и да апортира имоти - частна държавни собственост, в капитала на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив, която е сто процента държавна. Четирите терена с обща площ 68 дка се намират на бул. "Пещерско шосе". Апортирането на имотите ще даде възможност за разширение сградния фонд на болницата чрез реализиране на ново строителство.

Правителството се разпореди и за промяна на границите на Свободна зона Русе. Статутът на свободна зона ще продължи да действа за една част от зоната, а именно - поземлен имот с идентификатор 63427.128.31, който е с площ 141.7 дка, а по отношение на всички останали имоти, собственост на Зоната, този статут ще отпадне.

Това ще позволи терените в Зоната да бъдат продавани, а не само отдавани под наем както досега, което възпрепятстваше осъществяването на инвестиционни намерения. Повечето инвеститори предпочитат да развиват дейност на собствен терен.

Кабинетът промени статута на имоти от публична държавна в частна държавна собственост. Те се намират на територията на летище София, като са предоставени за управление на Агенция "Митници" и Българската агенция по безопасност на храните. Терените са съсобствени между "Летище София" ЕАД, "България Ер Мейнтенанс" ЕАД, Агенция "Митници" и Българската агенция по безопасност на храните. С обявяването им за частна държавна собственост ще бъде възможно извършването на делба между съсобствениците.

По този начин двете ведомства ще получат в реален дял парцели с площ, равна на притежаваните идеални части, ведно със сградите, които са им предоставени за управление. След извършване на делбата имотите отново ще бъдат обявени за публична държавна собственост. Делбата няма да затрудни функционирането на летището.

Част от имот, предоставен за управление на Българския институт по метрология, беше обявен за публична държавна собственост. Това са две помещения в административната сграда и едноетажна сграда на ул. "Капитан Райчо Николов" №1 в Русе. Те ще се използват от Института по метрология за делова и административна дейност.