Сергей Дмитриевич Кавтарадзе е съветник и личен представител на Александър Бородай - премиер на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) на територията на Украйна. В някои сайтове той фигурира и като вицепремиер на непризнатата република.
Поводът да потърсим Кавтарадзе бе свалянето на малайзийския самолет в Украйна на 17 март и версиите на различните страни. Клуб Z вече публикува интервю по въпроса с Антон Герашченко - съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков (виж ТУК). След неколкодневни настоятелни обаждания чухме мнението и на другата страна.

- Г-н Кавтарадзе, каква е версията на властите в ДНР за свалянето на малайзийския самолет?

- Мога със сигурност да Ви кажа, че това не са опълченците (така властите в ДНР наричат сепаратистите - б.а.). Ние не разполагаме със средства за противовъздушна отбрана, способни да поразяват обекти на височина 10 600 метра. Ние имаме зенитно-ракетни комплекси (ЗРК), които се използват при бойни дежурства и които са в състояние да поразят цел на височина не повече от 3000 метра. Смятам, че не трябва да вървим по пътя, по който вървят западните средства за масова информация и властите в Киев. Нека се доверим на експертите, които разследват катастрофата. И каквото те кажат - това ще бъде правилното.

- Значи, все пак имате зенитно-ракетни комплекси, така ли?

- Те се наричат ПЗРК - преносими зенитно-ракетни комплекси. Те могат да бъдат носени на рамо. Тези ПЗРК поразяват цел на височина до 3000 метра.

- Откъде ги имате?

- Взехме ги от украинските бази, които бяха завзети от опълченците, и от тези бази, които доброволно им се предадоха. 

- А не са ли доставени от Русия?

- Не, казах Ви, бяха пленени в базите на територията на ДНР или ни бяха предадени от тези части на украинската армия, които минаха на наша страна.

- Как ще коментирате подозренията, че самолетът може да е бил свален от руска ракета "Бук"?

- Против нашата народна република се води информационна война както от Украйна, така и от Западна Европа и САЩ. Вече прекрачиха границата. Няма какво да коментирам. Нямаме ракети "Бук" и това е.

- Народната република, за която говорите, не е призната от никого...

- Призната е от Южна Осетия и от Луганската народна република. (Русия отцепи Южна Осетия от Грузия през 2008 г., а Луганската народна република е подобие на Донецката - б.а.). По някакъв начин имаме признание и от Малайзия, макар и по тъжен повод. Ние им предадохме черните кутии от боинга. А документите за предаването са с печата на ДНР.

- Какво е според Вас бъдещето на ДНР? Тя не е призната дори от Русия все още...

- Като победим врага и освободим територията ни от него, ще строим ново общество.

- Какво общество?

- Гражданско.

- Да не би сега да го няма?

- Сега при нас има гражданска война, а не гражданско общество.

- Кой е вашият враг? Кого ще побеждавате?

- Силите на киевската хунта, чиито войски се опитват да окупират нашата територия.

- По международните закони това не е ли все пак територия на Украйна?

- Не, не е. Ние имахме референдум и 96 на сто от населението ни се изказа за независимост от Киев.

- Но този референдум не е признат от никого...

- Важното е, че е признат от народа на ДНР.

- А ако не победите врага, а врагът победи вас, какво ще правите?

- Дайте да не развиваме някакви такива теории. Нямаме друг вариант, освен да победим. Вече имаме и народни съдилища, които разследват избиването на невъоръжени цивилни от страна на украинската хунта, както и бомбардировката на граждански обекти. Призна ни и Червеният кръст. Оттам официално признаха, че сме страна в конфликта. Нашите хора защитават своята земя. И не обстрелваме граждански обекти, а военни части.

- Но сепаратистите също обстрелваха, не е ли така? В Краматорск, Славянск и на други места кой стреля първи?

- Разбира се, че украинските власти. Тогава нямахме нищо друго, освен автомати и картечници.

- И как се сдобихте с танкове, ракети, с друго тежко оръжие?

- Нали ви казах! Взехме ги от казармите.

- А от Русия не сте ли получавали оръжие?

- Не от Русия, а от руския народ в лицето на обществени организации и частни лица. Тя е във вид на хуманитарна помощ, която се доставя в ДНР.

- Каква е тази помощ?

- На първо място, медикаменти. Също така детски храни. Най-вече това.

- А извън "най-вече"?

- Какво имате предвид?

- Оръжие например?

- Не, разбира се.

- Сигурен ли сте? Как ще коментирате огласените прехванати разговори между сепаратистите и руски офицери? Какво ще кажете за записа, в който сепаратистки водач се хвали, че е свалил самолет?

- Някой правил ли е експертиза? Можете ли да вярвате на всичко, което се появи в интернет? Кой е проверил и установил дали тези записи са истински или не са? Няма да коментирам. В тази информационна война можеш да запишеш и монтираш каквото си пожелаеш. Всичко това е фейк (от английската дума fake, която означава фалшив - б.а.).

- И все пак какво ще представлява в бъдеще ДНР? Отделна държава ли ще бъде или част от Русия?

- Засега говорим само за създаването на една структура във вид на Новору̀сия (на руски се произнася Новоро̀ссия - б.а.). Тя се състои от Донецката народна република и Луганската народна република (ДНР и ЛНР). Засега тя има конфедеративен характер. Двете републики вече имат общ Върховен съвет, т.е. парламент. Сега се формира общо правителство. Много е вероятно тази структура да се превърне в една наддържавна надстройка и да прерасне в обединение в единна държава.

- Добре, но ще бъде ли част от Русия или не?

- Засега става дума за създаване на Новору̀сия. Съдбата й ще бъде решена от народа на референдум.

- Съзнавате ли, че никой няма да ви признае?

- Каквото и да съзнавам или не, това по никакъв начин не може да повлияе на решението на народа да създаде отделна независима държава.

- Новору̀сия ли?

- Да. По всяка вероятност да. Сега разработваме юридически пътища за признаването на държавата ни. Какви са те, засега не мога да Ви разкрия.