Националният рамков договор между НЗОК и Бългаският лекарски съюз ще дъбе подписан днес, в срок, ще влезе в сила от 1 април и в него няма да има промени. Това се разбра сред среща между премиера Бойко Борисов, съсловните организации, представители на НЗОК и на адзорния съвет. 

От развоя на тази среща зависеше подписването на самия договор, тъй като лекарският съюз беше "за", но представителите на държавата в Надзорния съвет на касата - не. Причината - излезлите данни, че Касата дължи просрочено над 133 млн. лв. на европейски здравни фондове за лечение на български граждани. Изнасянето на тези данни от управителя на НЗОК проф. Камен Плочев доведе до напрежение и до искане за оставката му. 

 
Договорът предвижда по-високи цени на 130 клинични пътеки, по които НЗОК плаща на болниците, както и повече пари за прегледи при лични лекари и специалисти. 

Министър-председателят Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. Той подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на кабинета след срещата. 

"Искам да направим така че, да сме един отбор в здравеопазването и хората да усетят ефекта за себе си", заяви премиерът в началото на срещата.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че предстои официалната церемония по подписване на рамковия договор. 

Управляващите засега не предвиждат промяна в бюджета на НЗОК, в която да се намерят пари за разплащане с чуждите здравни фондове. По данни на Касата просрочията са за 133 млн. лв., а общите задължения към момента възлизат на около 217 млн. лв. На заседание на 26 февруари Надзорният съвет реши да възложи на управителя на касата - все още това е проф. Камен Плочев, да подготви схема, по която да се правят плащанията разсрочено. В бюджета на НЗОК за тази година са заложени 73 млн. лв. за лечение в чужбина. 

Самият проф. Плочев е в болнични - постъпи за лечение покрай скандалите с НЗОК и поисканата му от Кирил Ананиев оставка. За да има кой да управлява НЗОК през това време "по спешност" бе назначен нов подуправител - Йорданка Пенкова. Тя изпълнява функциите и в момента.