Акциите на Danske Bank спаднаха с почти 4%, а пазарната капитализация намаля с $1.6 милиарда за ден, след новината, че дъщерното й дружество в Естония може да е използвано за пране на пари от руснаци, свързани със спецслужбите и изпълнителната власт в Русия, съобщи Finanz.ru.

Банката съобщи, че провежда вътрешно разследване, което е планирано да приключи тази година. Главният изпълнителен директор на Danske Bank Томас Борген заяви, че банката е трябвало по-оперативно да реагира на признаците за пране на пари в естонското й подразделение.

Ден по-рано от трезора заявиха: "Започваме детайлно разследване, за да стигнем до същността на случилото се в нашия естонски филиал". Освен това Danske Bank закрива целия разглеждан портфейл, който се отнася до руснаци, които не са граждани на Естония.

Само управлението за финансов надзор на Естония може да възобнови разследването срещу трезора. 

Датският вестник Berlingske съобщи, че членове на семейството на президента на Русия Владимир Путин и сътрудници на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) може да са замесени в мащабна схема за пране на пари чрез най-голямата банка в Дания. Журналистите се позоваха на отчет от неизвестно лице, изпратен до ръководството на банката в Копенхаген още през декември 2013 г. 

Според документа схемата е действала в периода 2011-2014 г. в естонския филиал на Danske Bank. През лятото на 2013 година ръководството на естонския трезор разбира, че "неин клиент - регистрираната във Великобритания компания Lantana Trade LLP, представя лъжливи данни в своите финансови отчети пред британските власти".

Подразделението на Danske започва свое разследване по отношение на Lantana Trade LLP. Освен това се заема да провери дейността на около други 20 свързани юридически лица, които често си прехвърляли големи суми пари една на друга чрез сметки в Danske Bank Estonia.

През 2013 г. Danske Bank закрива около 20 сметки на компании, за които има предположения, че са свързани с Русия, след съобщение от осведомителя, че естонският филиал е въвлечен в подозрителна, и възможно - незаконна дейност.

Информацията на датското издание подхванаха и известни медии. Британската The Guardian съобщи, че на естонските мениджъри на Danske Bank им е било подсказано от Русия за връзката на Lantana с Промсбербанк, рухнала през 2016 г., когато беше открито изчезването на 3 млрд. рубли.

Един от членовете на ръководството на Промсбербанк е бил Игор Путин, братовчед на президента на Русия, а основен акционер - банкерът Александър Григориев, за който има предположения, че е свързан с ФСБ. Другият е Алексей Куликов, арестуван през 2016 г. и обвинен в измама в особено големи размери. Григориев и Кирилов в момента излежават присъдит си в затвора.

Британското издание припомни, че и тримата руснаци са били тясно въвлечени в скандала с Deutsche Bank, която призна, че през 2011-2015 г. нейният московски филиал се е занимавал с "огледални сделки". Благодарение на тази схема руски VIP-клиенти са превъртали рубли в долари чрез свързани с тях юридически лица, които "купували" и "продавали" едни и същи обеми ценни книжа.

Шефът на Асоциацията на акционерите в Дания Леонхардт Пихл коментира, че последните разкрития променят много нещата. Името на Путин, дори и да е само негов роднина, прави впечатление, отбеляза Пихл.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви днес, че "това не е тема на Кремъл" и не знаят нищо за нея.