На редовния си конгрес в Братислава УЕФА прие промени във формата на Шампионска лига и Лига Европа, които ще влязат в сила от следващия сезон (2018-2019) и ще са в сила най-малко три години.

На заседанието участва и Борислав Михайлов в качеството си не само на президент на БФС, а и на човек от изпълкома на УЕФА. Не че това има някакво значение - просто за протокола.

Спуснаха се промени, които касаят най-вече Шампионската лига и при които влизането на българския шампион в групите става още по-трудно. Но това се очакваше - най-важните новости вече бяха анонсирани, конгресът само ги узакони.

В групите на Шампионската лига вече ще попадат директно 26 отбора - победителите от последното издание на ШЛ и Лига Европа, по 4 отбора от Испания, Германия, Англия и Италия, по два от Франция и Русия и шампионите на Португалия, Украйна, Белгия и Турция.

Шампионът на Чехия също може да намери място директно в групите, ако победителят в Шампионска лига вече се е класирал от първенството си. Ако това се отнася за победителя в Лига Европа, запазено място в груповата фаза ще има за третия във Франция.

Страните са класирани според местата си в ранглистата на УЕФА за евротурнирите. По този начин централата угажда на най-големите клубове, които поискаха повече пари и гарантирани места в груповата фаза - по 4 от шампионатите от топ 4.

УЕФА също ще печели повече и ще раздава на по-бедните. Така както става през последните години. Оказа се, че немалка част от парите в бюджетите на българските отбори идват от този фонд - "Солидарност", както и от участието на "Лудогорец" в групите на ШЛ.

А освен въпросните 26 отбора само още 6 от цяла Европа ще могат намерят места в основната фаза. Което прави задачата на българския шампион още по-трудна. От една страна, квалификационните кръгове остават 4 - толкова отбора трябва да елиминираш, за да попаднеш в топ 32. Но за 6 места ще се борят всички останали извън 26-те, които човек лесно може да предположи, плюс-минус още няколко клуба.

Някаква утеха е, че всеки отбор, който участва в квалификациите на Шампионска лига, ще има възможност на поправителен за Лига Европа при отпадане. Досега това ставаше от третата квалификация за ШЛ, а от лятото ще е валидно още след първата.

Схемата с шампионски и нешампионски поток се запазва, като от шампионския ще бъдат излъчени четири участника в груповата фаза, а от другия - два.

Първият предварителен кръг за ШЛ ще представлява минитурнир за едно място измежду първенците на страни с най-ниски показатели в ранглистата на УЕФА. Нататък продължават победителите и се включват директно нови тимове - отново според подреждането на държавата си. Отпадналите от първия до третия предваритилен кръг отиват на пресявките за Лига Европа.

Елиминираните на заключителния плейоф директно намират място в групите на ЛЕ.

В груповата фаза на Лига Европа запазено място ще имат 17 отбора, а потоците отново ще бъдат два - на отборите, отпаднали от пресявките в Шампионска лига (8 места в групите), и на тимовете, директно започнали участие в Лига Европа (13 места в групите).

Директно се класират по два състава от Испания, Англия, Германия, Италия и Франция. И по един от Русия, Португалия, Белгия, Украйна, Турция, Чехия и Швейцария.

Тук промените не са толкова значителни. Всичките три български представителя започват още от първата квалификация. Досега носителят на купата на страната стартираше от втората, но това отпада.

Другата най-интересна промяна е свързана със станалия емблематичен начален час на мачовете от Шампионската лига - 21:45. Срещите и от двата европейски турнира вече ще имат два начални часа - 19:55 и 22:00 българско време.

Няма промяна в провеждането на турнирите от груповата фаза нататък.

Финалът на Шампионската лига през 2019 г. е на 1 юни (събота) на новия стадион на "Атлетико" (Мадрид) - "Уанда Метрополитано", а на Лига Европа - на 29 май (сряда) на олимпийския стадион в Баку. Мачът за Суперкупата на Европа тази година ще се играе на 15 август в Талин.