Международният олимпийски комитет (МОК) възстанови членството на Русия, съобщават най-големите медии в страната, като ТАСС се позовава на Александър Жуков, шефът на Руския олимпийски комитет (РОК).

"Получихме днес писмо от МОК с тази новина, казва Жуков. - Възстановяването е свързано с окончателните резултати от допинг тестовете на руските спортисти на олимпийските игри в Пьончан. МОК потвърди, че те са отрицателни (с изключение на две, бел. ред.). - Отменено е решението, взето на 5 декември 2017 година за нашето отстраняване. Върнати са всичките ни права в олимпийското семейство."

В края на миналата година МОК извади Русия от олимпизма заради "системна държавническа намеса с употребата на допинг". Решението се позова на доклад за нарушения по време на игрите в Сочи преди четири години.

Русия остана без право да участва в Пьончан, а само със спортисти, които се представяха без националния си флаг (и химн, когато са най-високо на стълбицата) и под името "Олимпийски спортисти от Русия" (ОСР).

Така стартираха 169 състезатели (третата по численост делегация). Две от четирите положителни проби в Южна Корея бяха на руснаци - в бобслея и кърлинга, като се стигна и до отнемане на бронзов медал. Това осуети възстановяването на членството още по време на олимпиадата - имаше вариант руснаците да дефилират с националния си трикольор на закриването.

ОСР спечели в Пьончан 2 златни, 6 сребърни и 9 бронзови медала. Една от титлите е на хокеистите (на снимката), а според руски медии, в МОК до вчера са чакали резултатите от техните проби, преди да се произнесат.