ЦСКА-София може да се завърне в европейските клубни турнири още от лятото, съобщава официалният сайт на "червените". Получено е писмо от УЕФА в клуба, както и в БФС.

През миналата година УЕФА не допусна ЦСКА-София в Лига Европа и обяви, че отборът не може да играе на Стария континент два сезона, тъй като е "нов клуб", а не наследник на ЦСКА.

Ето съобщението на сайта на "червените":

"Армейци,

току-що в офисите на клуба пристигна официално писмо от УЕФА. От Европейската футболна централа ни информираха, че ЦСКА ще може да играе в евротурнирите, ако се класира по спортен път.

Да спечелим заедно всички битки до края на сезона!"

"Червените" водиха дълга битка за място в евротурнирите. Дори заведоха дело срещу УЕФА в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана. Между другото скоро се чакаше решение от КАС.

Ето какво гласи писмото от УЕФА:

„Уважаеми г-н Михайлов,

Пиша във връзка с нашата кореспонденция от 29 май 2017 г., свързана с молбата за изключение на тригодишното правило по Член 12 (2) и Член 12 (3) от правилниците за лицензиране на УЕФА и Финансов Феърплей по случая ЦСКА-София.

В писмото, цитирано по-горе, УЕФА зае становище, че правните и други промени в структурата на ПФК ЦСКА-София се считат за нарушение на Член 12 от гореспоменатите правилници. В заключение, клубът не получи право да кандидатства за лиценз на УЕФА за участие в европейските турнири в рамките на следващите два сезона.   

След като разгледа фактите и обстоятелствата, възникнали при делата в КАС с номера 2017/A/5177 и 2017/A/5201, администрацията на УЕФА стигна до заключението, че тригодишното правило, важащо за клуба, изтича през сезон 2017-2018 г. 

УЕФА потвърждава, че ПФК ЦСКА-София има право да участва в следващото издание на европейските клубни турнири, ако се класира по спортни резултати, отговаря на всички други изисквания, заложени в съответните правилници на УЕФА и покрие лицензионните изисквания на Българския футболен съюз. Моля, своевременно да уведомите клуба". 

Теодор Теодоридис, генерален секретар на УЕФА

През миналата година се стигна до конфузна ситуация. УЕФА първоначално допусна ЦСКА-София до жребия за Лига Европа, а клубът имаше делегация в Нион, начело с Димитър Пенев. Но часове преди тегленето тимът от Борисовата градина бе заменен с "Дунав" (Русе), следващият в класирането на Първа лига.

А след попаднала в медиите кореспонденция между ст. "Българска армия" и УЕФА, един от директорите на "червените" - Пламен Марков, заяви, че от клуба писали до УЕФА, че са наследници на "Литекс", само и само да убедят босовете в Швейцария ЦСКА-София да бъде допуснат до мачове в Европа.

Сега забраната е вдигната и ЦСКА-София може да играе и в Шампионската лига, стига да стане №1 в България.