Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да допусне рязко повишаване на цените на тока, съобщи шефът й Иван Иванов на извънреден брифинг. Трите електроразпределителни дружества у нас – ЧЕЗ, ЕВН и "Електроразпределение Север" (Енерго-про), обявиха, че искат нови цени на тока от 1 юли 2017 г. в заявления, внесени днес. Същото направиха и от НЕК, както и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

"Едновременно с това, че поради продажбата на ЧЕЗ цената рязко ще се повиши… това са спекулации, ако някой иска да реализира политически проекти чрез цената на ЧЕЗ, няма как да се случи това. Нито кредитите, нито лихвите са ценообразуващи", коментира председателят на КЕВР.

Той отново повтори думите отпреди ден, че евентуалните разходи за кредити, които би направил евентуалният собственик на активите на ЧЕЗ у нас - "Инерком България", няма да се изплащат през цената на тока.

КЕВР ще направи оценка на разходите за инвестиции на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества, тъй като идва краят на 3-годишния регулаторен период. При необходимост ще бъде направена корекция, обеща Иванов. До 31 март трите дружества трябва да внесат своите заявления за цената на тока от 1 юли и бизнес плана си за следващите три години.

Точно обратното заяви вчера бившият енергиен министър Румен Овчаров. "Твърдят, че държавата не може да се намеси в сделката - лъжа. Иван Иванов бяга от отговорност. Законът дава възможност на КЕВР да се намеси изключително категорично - може просто да не дава разрешение за сделката", заяви бившият министър.