Когато точно преди две години Су Лин беше помолена от началника си да го посети в кабинета му, си мислеше, че ще й предложи повишение на заплатата или по-висок пост. Но когато 29-годишната влиза в кабинета на шефа си, не чува похвални думи за работата си. Когато той все повече приближава стола си към нея и поставя ръка върху коляното й, тя става с намерение да си тръгне. Той я притиска и започва да я целува по бузата. Малко по-късно Лин напуска и си намира работа другаде. Никога обаче не споделя истинската причина, дори не и с най-добрите си приятели.

И така допреди седмици, когато разкри всичко в глобалната мрежа под логото #MeToo. Последваха я стотици китайки, станали жертва на сексуални посегателства.

Но повечето китайци са на мнение, че това не е съществен проблем в страната. Ето защо е изненадващо, че  #MeToo предизвика трус в Китай. От месеци текат протести в 40 университета. По подобие на движение в САЩ в открито писмо до висшите си училища студентки и студенти призоваха да се въведат правила в защита от сексуални посегателства. Междувременно писмото беще подписано и от професори от над 80 университета.

Китайският Харви Уайнстийн се казва Чен Сяову. Сред академичните кръгове той е уважаван университетски преподавател в престижен университет в Пекин. В началото на тази година шест негови бивши студентки го обвиниха, че години наред  редовно ги е насилвал. Първата проговорила беше Лу Сикси, която сега живее в САЩ. Преди 14 години е представила на въпросния професор докторската си работа. Преди 10 години се е опитал да я изнасили. Това предизвика вълна от протести в глобалната мрежа на над 4 милиона китайки, броят им всеки ден расте.

Резултатите от анонимни допитвания показват, че подобен дебат в Китай е крайно наложителен. Научно изследване на двама професори от Хонконг сочи, че в трудовата им кариера 80 на сто от заетите жени в Китай поне веднъж са били жертва на сексуално насилие.

Научно изследване на Пекинския университет доказва, че 35 на сто от всички китайски студенти по време на следването си или преди това са били жертва на сексуални посегателства.

Сега новото движение бележи първите си успехи. След продължилите със седмици протести китайското Министерство на образованието оповести въвеждането на мерки срещу сексуални посегателства и насилие на територията на висшите училища и се врече в “нулева толерантност” срещу подобни действия от страна на професори и други преподаватели. Министерството гледало сериозно на проблема, но не посочва набелязаните мерки.

Въпреки протестите университетският преподавател Чен оспорва обвиненията. Според него бившите му студентки си придавали важност. Той не бил правил “нищо нелегално”. Междувременно той е уволнен от университета, отнето му е и разрешителното да преподава. Министерството на образованието оповести последващи стъпки срещу него, включително отнемане на академичната му титла. Въпреки това Чен е уверен – първо трябвало да се докаже къде точно е сбъркал. Най-вероятно той разчита на това, че жените няма да дръзнат публично да оповестят какво ги е сполетяло. И в Китай при случаи на сексуално насилие реакцията обикновено е:

“Жертвите сами са си виновни.”

Широко разпространена е и представата, че който е бил обект на сексуално посегателство, сам го е провокирал. Ето защо в Китай твърде рядко се стига до подаване на жалба заради сексулно насилие, да не говорим за осъдителни присъди.

Има и рискове. Когато преди три години се сформира група, нарекла се “Феминистката петорка” с намерение да стартира акции в автобуси и влакове, всички от групата бяха арестувани.

По темата феминизъм комунистическото ръководство няма проблем, казва китайската защитничка на женски права Фенг. Дори равноправието между мъже и жени било част от комунистическата доктрина. Но на публични акции държавното ръководство гледало като на уронване на престижа му.

Авторът на статията Феликс Ли е кореспондент в Пекин на берлинския ляв всекидневник “Тагесцайтунг “(TAZ), откъдето препечатваме публикацията му с малки съкращения. Преводът е на Клуб Z.