Фондация „Кевин Спейси“ ще бъде закрита. Благотворителната организация започна работа през 2011 г. с цел да подпомага напредъка на млади актьори. Чрез нея се организираха поредица курсове и се работеше с местни училища и млади таланти – заедно с преподавателя по актьорско майсторство Стивън Джаксън-Уинтър. Организацията обаче ще бъде затворена тази седмица.

„Попечителите стигнаха до извода, че работата на Фондация „Кевин Спейси“ в Обединеното кралство вече не е възможна и Фондацията ще бъде закрита на 28 февруари 2018 г. – се отбелязва в изявление. – Попечителите биха искали да благодарят на всичките си партньори, артисти и организации за добрата работа, извършена във връзка с Фондацията. Попечителите се надяват, че обектите на благотворителността ще бъдат поети по-нататък от други организации.“

Кевин Спейси не е бил директно свързан с дейността на фондацията през последните години заради работния графика на сериала „Къща от карти“. Въпреки това по време на старта ѝ той оповести, че я е създал, за да помага като „изпрати асансьора обратно“ към по-младите актьори.

"Още в самото начало, когато започвах кариерата си, имах късмета да се запозная с Джак Лемън, който ме насърчи да стана актьор. Впоследствие той стана велик наставник в живота ми. Джак имаше фраза, която използваше през цялото време, което сега приемам като моя. Той вярва, че ако сте успели в избрания от Вас път, ако сте осъществили амбицията си, тогава сте задължени да „изпратите асансьора обратно надолу", каза Спейси при основаването на фондацията.

Фондацията стартира дейността си с „Буйството на Ричард“, едногодишна обучителна програма, тясно свръзана с постановката на „Ричард III“ в „Олд Вик“ със Спейси в главната роля – и предлагаше на стотици млади хора и бъдещи актьори от осем страни възможнодтта да работят с него и да гледат спектакъла безплатно.

В средата на ноември 2017-а ръководството на „Олд Вик“ съобщи за получени оплаквания от сексуален тормоз от страна на Спейси от над 20 човека и призна, че е допуснало в театъра около звездата да бъде създаден „личностен култ“, който заедно със славата и статута му са попречели на засегнатите – предимно млади работници и актьори – да се оплачат. По-голямата част от инцидентите са се случили преди 2009 г.

Миналия месец британската полици разкри, че разследва три обвинения в сексуален тормоз срещу Спейси.

Площад Славейков