Парламентът ще проведе извънредно заседание от 15.00 часа днес. На него депутатите ще гласуват две точки - Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 г., внесен от Министерски съвет (МС), както и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. , с вносител МС.

До решението за извънредно заседание, на което да бъде актуализиран бюджетът се стигна след скандал и с гласовете на ГЕРБ и ДПС на 25 юли. Предложението бе внесено от Йордан Цонев, но бе бойкотирано от депутатите от "Коалиция за България", които поискаха поименна проверка на кворума и напуснаха пленарната зала. Благодарение на присъствието в зала на депутатите от ГЕРБ и ДПС кворумът бе осигурен, а малко по-късно бе гласувано и решението за провеждане на заседание с тези две точки.

Предложението за актуализация на бюджета на НЗОК и Държавния бюджет бе внесено в Народното събрание на 16 юли. Няколко дни по-рано на консултации при президента Росен Плевнелиев всички присъстващи политически сили се обединиха около тезата, че е необходима актуализация на бюджета на касата. В предложението на правителството обаче бяха включени и поправки в други параметри, които изненадаха депутатите от "Коалиция за България". Така гласуването на двете актуализации на заседание на Комисията по бюджет и финанси бе провалено и отложено с един ден. На 17 юли ГЕРБ отказаха да участват в новото заседание на комисията, а с гласовете на левицата се прие единствено актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и тази на държавния бюджет.

В предложената от правителството актуализация се осигуряват 225 млн. лева за Здравната каса, което се подкрепя от всички партии. "Коалиция за България" има сериозни забележки към останалите промени в Държавния бюджет и категорично заявява, че е против тях. В актуализацията е предвидено бюджетния дефицит по консолидираната фискална програма за 2014 г. да бъде увеличен със 725 млн. лв. (0.9 % от прогнозния БВП). 225 млн. лева от тях отиват за НЗОК, а с 500 млн. лева се намалява приходната част на бюджета в частта на постъпления от ДДС.

Именно срещу ревизията на приходната част остро се изказаха депутатите от "Коалиция за България". Според депутата от левицата Румен Гечев неизпълнението на приходите за първото полугодие е 1,81%, като има всички шансове то да бъде компенсирано до края на годината и по никакъв начин не се налага ревизия с 500 млн. лева.

В предложената актуализация се предвижда поемането на нов държавен дълг в размер до 3,4 млрд. лв. (4.2% от прогнозния БВП) през 2014 г., с което максималния размер на държавния дълг към края на годината да възлезе на 21.2 млрд. лв. (26.3% от прогнозния БВП). Тези 3,4 млрд. лева нов държавен дълг са друга точка, по която има сериозни разногласия между политическите сили. Според финансовия министър Петър Чобанов 2.7 млрд. лв. са за стабилизиране на ситуацията с КТБ и гарантиране изплащането на всички депозити до 100 000 евро, а 725 млн. лв. ще могат да се използват като буфер от следващите две правителства тази година.

На редовното парламентарно заседание на 25 юли от ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложената актуализация на бюджета от страна на правителство, като се отказват от своите претенции за още по-сериозна ревизия на приходната част и необходимостта от поемането на още по-голям дълг. От ДПС заявиха, че до последно ще застанат зад кабинета "Орешарски" и по тази причина също ще подкрепят предложението за актуализация на двата бюджета. Според БСП обаче държавните финанси не се нуждаят от прекрояване. По неофициална информация е възможно левицата да бойкотира и днешното заседание.