Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че сделката с ЧЕЗ няма да бъде финализирана, преди да се изясни произходът на парите. Ако се окаже, че има пране на пари или други притеснителни констатации, няма да има сделка, казва той в интервю за "24 часа".

Въпреки че процедурата тече от година, скандалът избухна, когато стана ясно кой е избраният от чешката държавна компания ЧЕЗ купувач - фирма "Инерком България", която разчита на финансиране срещу залог на акциите на електроразпределителното дружество и пари от офшорки.

"ЧЕЗ не е държавно дружество и държавата не участва в тази сделка. Държавните регулаторни и контролни органи са длъжни да направят проверки по закон за спазването на съответните процедури. В този случай поради особената важност и обществена чувствителност ще се намесят и органите, отговарящи за националната сигурност, тъй като искаме да отпаднат абсолютно всички притеснения у хората".

По повод атаките срещу сделката и искането на БСП тя да бъде спряна, Цветанов казва: "... затова е морално и справедливо точно сега да си зададем въпроса кой, кога и защо приватизира тези дружества и дали случайно в този процес не са участвали някои от онези, които днес апелират за спасение на националния интерес. Защото не ние, а те преди години са имали възможност да се противопоставят на приватизацията или да предложат по-добро решение за управлението им. А сега същите хора лицемерно твърдят пред медиите: “Акциите на ЧЕЗ трябваше да бъдат изкупени от държавата”. Ами защо ги приватизирахте тогава? Ние няма да правим национализация, защото това противоречи на политическите ни принципи. В момента ЧЕЗ е с чуждестранен собственик, който е започнал преди повече от година процедура по продажба на дружеството".

Цветанов отбелязва, че е странно защо БСП едва сега, при подписан предварителен договор с купувач, "призовава разпалено държавата да изкупи дружеството". 

"В момента задача на всички регулаторни органи е да извършат проверка при наличието на вече подписан предварителен договор. Едва  след това може да стане ясно дали са основателни предварително изразените съмнения от различни среди. В момента и КФН, и КЕВР, и КЗК, и ДАНС, и НАП са на ход да направят проверките и да установят произхода на средствата, изпълнението на изискванията и на българското законодателство и главно дали при преноса на електроенергия ще бъдат гарантирани интересите на българските граждани като потребители. Ще се произнесе КЗК, която е компетентният орган от гледна точка на пазарната позиция на купувача и придобиваното дружество. ДАНС и НАП ще установят дали казаното в последните дни в различни политически декларации отговаря на истината и дали има риск за интересите на българските граждани", казва Цветанов. 

Заместник-председателят на ГЕРБ припомня, че част от електропреносната мрежа и електроразпределителните дружества са били приватизирани въз основа на политически решения през 2002-2004 г.

"В този период ГЕРБ не е била властови фактор и няма как да бъдем укорявани за тези решения. Ние имаме друга визия за стратегическата инфраструктура в енергийния сектор и в последните 10 г., в които управляваме, сме показали това. Например ЕСО и “Булгартрансгаз”, които са част от критичната инфраструктура, свързана с националната сигурност, продължават да са държавна собственост. Ние смятаме, че тази инфраструктура следва да бъде развивана под контрола на държавата за постигане на стратегически цели и проекти. Независимо от много препоръки в обратен смисъл българското правителство и лично премиерът Борисов отстояват позицията, че така по-добре се защитава националният интерес".

Както стана ясно по-рано днес, собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова заминава за Чехия за среща с ръководството на ЧЕЗ, в опит да договори вариант, при който държавата да участва в собствеността на най-голямото електроразпределително предприятие у нас - с близо 3 милиона потребители.