Националната агенция по приходите (НАП) ще създаде електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти и бизнесът ще е длъжен да използва в търговските си обекти само включения в списъка софтуер. Това стана ясно с приетите окончателно днес промени в Закона за митниците - в преходните и заключителни разпоредби, с което се променя и Закона за ДДС.

В обхвата на промените попада само малък и среден бизнес - бакалии, дрогерии, заведения за обществено хранене и др. Не попадат обаче онлайн магазините. А засега са изключени и големите търговски вериги.

Законът предвижда санкции при използването на нерегистриран софтуер за управление на продажбите в търговски обекти. За физически лица, които не са търговци- от 1000 до 3000 лева, за юридическите лица и едноличните търговци- от 5000 до 10 000 лева. При повторно нарушение глобите се удвояват.

Министърът на финансите вече ще определя изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер. С наредба министърът ще определя изискванията и към лица, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Депутатите решиха производителите и разпространителите на софтуер да декларират в НАП, че софтуерът отговаря на изискванията. Ще се декларира и това, че софтуерът не може да променя, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи. 

Целта на промените е данните от всяка касова бележка да се предават по изградената дистанционна връзка към сървърите на НАП. На касовата бележка ще се отпечатва QR код, чрез който всеки ще може да провери дали покупката му е отчетена в приходната агенция.

Промяната в закона няма да засегне касовите апарати, които са купувани в последните две-три години, освен че ще се наложи ъпдейтване на фискалната им памет. Всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства ще се признават за данъчни цели, обявиха от НАП.

Промените се приеха в отсъствието на депутатите от БСП, които напуснаха залата, както направиха и при обсъждането им в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Вече се говори, че се знаят фирмите, които ще произведат касовите апарати и ще разработят софтуера и връзките с останалите системи, каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той заяви, че става въпрос за три-четири фирми.

"Тези, които едвам изкарват хляба си, тези, които са микро-, малки и средни предприятия и личните ви лекари, трябва да подновят своите устройства, да ги заплатят. Това всичко ще бъде за тяхна сметка“, каза соцдепутатът.

В Закона за митниците не става въпрос за касови апарати, а за софтуер за управление на продажбите, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). 

Става дума за софтуер за управление на продажбите и онези фискални устройства - касов апарат или фискален принтер, които са свързани с компютъра за управление на продажбите. Вие преследвате две цели - едната цел е популизмът. Изкарвате се защитник на малкия и средния бизнес, а вижте лошите ГЕРБ какво правят. Втората цел може би някъде ви боли за укритите обороти", заяви Менда Стоянова.

"Голяма част от бизнеса ще бъде доволен от тези промени. В момента тези от тях, които искат да бъдат на светло, искат да работят по правилата, не могат поради нелоялната конкуренция на другите, които манипулират софтуерите си", каза още Стоянова след като парламентът гласува окончателни промени в Закона за митниците.

"Един касов апарат струва между 100 и 150 лв. От 2011 г. досега мога да попитам колко пъти сте си сменили телефоните. Технологиите вървят напред. Нормално е един апарат с технология на фискалната си памет от 2011 г., 2018 г. или 2019 г., когато ще се случи това, да трябва да се ъпдейтне неговият софтуер или ако той е много стар, да се закупи нов”, обясни тя.

"Това, което гласувахме в зала се отнася за онези обекти, които имат софтуер за управление на продажбите. Ще ви го кажа просто: в един магазин или ресторант освен касов апарат или фискален принтер, има компютър, на който е инсталиран софтуер за управление на продажбите", обясни тя. Сервитьорите качвали продажбите на този компютър. Сега се въвеждали изисквания към въпросния софтуер - да не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата или такива за промяна, изтриване или друг вид манипулиране на информацията в базата данни, с която работи софтуерът.

Измененията били един от начините да се изсветли икономиката, да се осигурят повече приходи от осигуровки, повече данъци в бюджета, което ще даде възможност за по-добри пенсии, за увеличаване на заплати и здраве.

"Популизмът на БСП трябва да има някакви граници. Не може от една страна да искаш допълнителни разходи, а от друга – да заставаш на подобна позиция, когато се прави поредната стъпка за изсветляване на икономиката. Фокусът трябва да бъде насочен и към контрола на продажбите, които извършват тези магазини. В момента това не е регламентирано достатъчно добре", заяви Менда Стоянова.

"Всеки, който може да произведе или внесе касов апарат от ЕС, е свободен да го направи, стига да отговаря на тези изисквания, за които става дума", коментира тя твърденията на БСП, че фирми, близки до ГЕРБ, се занимавали с тази дейност.

"Който желае може да осъществява този бизнес. Най-лесно се чуват обвинения за лобизъм. А това с близки до ГЕРБ е върхът. Това са глупости. Даже не ги знам кои са те и не желая да ги знам. Аз работя с асоциацията на тези фирми, защото те имат три асоциации, с тях сме водили многократни разговори", заключи шефът на бюджетната комисия.