Международна консултантска фирма за художествени произведения плати $155 милиона за 13 картини на Пикасо, купени в рамките на два дни, съобщи Bloomberg.

"Гур Джонс", която купува и продава художествени произведения от името на свои клиенти, спечели на аукцион в Sotheby's четири творби на испанския художник на обща стойност 102.4 млн. долара. Ден по-рано компанията се е сдобила и поне девет други творби на Пикасо, но в Christie’s, за близо 53 милиона долара.

Големият "удар" безспорно е портретът на младата муза и любовница на Пикасо Мари Терез Валтер, рисуван през 1937 г., за който бяха платени близо $70 милиона, което надмина предварителната оценка на Sotheby's. Най-евтиният беше "Citron et verre", един разкошен 1922 с участието на лимон, който се продава за 392,750 паунда в "Кристи".

В кубичния многоцветен портрет "Жена с барета и карирана рокля" Пикасо обединява любовта, която изпитва едновременно към две жени в живота си по онова време. На преден план увековечава своята приятелка, модел и муза Мари-Терез Валтер, тогава на 28 години, но в сянката й се прокрадва и образът на бъдещата му любовница - френската художничка Дара Маар.

Пикасо рисува „двойния портрет“ няколко месеца, след като създава и шедьовъра си "Герника", посветен на едноименния испански град, който германските съюзници на Франко сриват със земята през 1937 г. по време на Гражданската война в Испания.

Засега липсва информация дали "Гур Джонс" е купувала за един или няколко клиента. С офиси от Лондон до Лос Анджелис, Gurr Johns предлага оценяване на творби, частни продажби и финансиране. 

Пикасо бе детрониран като най-скъпия художник, чиято творба е достигала рекордните $179.4 милиона, през ноември м.г. от Леонардо да Винчи, чиято картина бе продадена за $450 милиона в Christie's.

Портретът на Мари-Терез Валтер е бил предложен за продажба от член на семейството на Пикасо. Продажбите на 13-те произведения на Пикасо са коментирани като началото на добър сезон от Хелена Нюман, президент на Sotheby's за Европа, която отбелязва продължаващото търсене на висококачествено изкуство.