Оставаме ангажирани с европейската перспектива на страните от Западните Балкани, но няма да правим компромиси с корупцията и организираната престъпност, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Нито една от тях не е изпълнила критериите за членство в Европейския съюз, изтъкна той в София.

"Целта ни е да максимален брой държави да се присъединят възможно най-скоро, но но не можем да правим отстъпки от критериите си - това не е в интерес на ЕС, нито на гражданите на Западните Балкани."

Той повтори, че вероятно първите страни от Западните Балкани ще се присъединят към блока през 2025 г., но призова "се съсредоточим не върху крайните дати, а върху процеса" на кандидатстване.

"Трябва да работим заедно за ефективна борба срещу корупцията и организираната престъпност... Тези, които искат, ще се присъединят, но само ако са изпълнили критериите", каза Юнкер. "Освен това всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са решили двустранните си конфликти."

Той отбеляза желанието за реформи на управляващите в шестте страни, но даде да се разбере, че напредъкът все още не е достатъчен.

На срещата с лидерите на страните от Западните Балкани в София през май освен техният напредък в изпълняването на критериите, ще се обсъждат въпроси като миграцията и особено икономическата ситуация на региона, изтъкна Юнкер. 

"На тази среща трабва да уточним как ще продължим да работим за да подобри регионът своята свързаност. Присъединяването не е мечта, а нещо което трябва да се реализира."

До срещата през май ще имаме "лоб по лоб всички магистрали и жп линии", ключови за подобряване на свързаността в региона, заяви пък българският премиер Бойко Борисов. Целта е да има кокретни срокове за изпълнение на проектите.

"Изключително важно е да продължи съвместната работа на специалните служби и на прокуратурите на страните ни", каза той.

Приканен от българския премиер, Юнкер заяви също, че тогава ще стане дума и за финансирането на ключовите инфраструктурни проекти за подобряване на свързаността.

С обиколката си в Западните Балкани Юнкер и върховният представител на ЕС по външни работи Федерика Могерини са се убедили "колко е отвратителна свързаността" в региона, отбеляза българският премиер Бойко Борисов.