Русия обмисля възможността да денонсира Европейската конвенция за правата на човека и да прекрати сътрудничеството си с Европейския съд в Страсбург, твърди РИА Новости, като се позовава на държавни служители.

Причината са решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), които обикновено противоречат на интересите на Москва

"Политизирането на позициите на ЕСПЧ се увеличава при разглеждането на жалби срещу Русия", казва един източниците на агенцията, пожелал анонимност.

Потенциалното денонсиране на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи ще преустанови юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и ще прекрати членството на Русия в Съвета на Европа.

В Съвета на Европа в момента членуват 47 държави, които са подписали и ратифицирали конвенцията, гарантираща защита на основните права и свободи, както и право на живот, свободно слово, образование и забрана на мъченията. Гражданите на тези страни, които смятат, че тези им права са нарушени, могат да се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ако решението на съда е в тяхна полза, съответната държава трябва да се съобрази с него.

"Съдът отказва да взима предвид особеностите на руската правна система и нормите на международното право и често прибягва до " двойни стандарти ", отбелязват още източниците на РИА Новости.

След анексирането на Крим, Русия бе лишена от право на глас глас в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В следствие на това над 20 съдии от ЕСПЧ, много от които поемат руски дела, "се избират без участието на руски представители" и това поставя под въпрос легитимността им, смятат руските представители.

От юни миналата година Русия не изплаща и вноски в бюджета на Съвета на Европа, тъй като иска правата на делегатите да бъдат възстановени. На 13 февруари Москва обяви, че вноските няма да се изплащат и през 2018 г. През 2015 г. президентът Владимир Путин подписа закон, който позволява на Конституционния съд на Русия да не изпълнява решенията на ЕСПЧ.

В края на миналата година Русия беше осъдена в Страсбург да изплати на опозиционния лидер Алексей Навални 55 хиляди евро, а на пребиваващия в затвора негов брат Олег над 20 хиляди евро. ЕСПЧ уважи жалбата им и им присъди компенсация заради несправедливи присъди в Русия по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма "Ив Роше", които пречат на опозиционера да се включи в президентските избори тази година.

През юни 2017 г. пък съд Русия беше осъдена да плати обезщетения на активисти, осъдени по Закона срещу пропагандирането на хомосексуализъм. Той беше обявен за дискриминационен. Русия е сред страните с най-много осъдителни присъди.

Днес вестник "Новая газета" съобщи, че общо 42-ма души, заложници и роднини на загинали в театъра на Дубровка през 2002 г., са подали иск в ЕСПЧ. Тогава въоръжени терористи от чеченски произход превземат театъра и взимат за заложници над 900 души. Според ищците руските власти не са взели необходимите мерки тогава, после не са провели достатъчно задълбочено разследване, нито е имало справедлива компенсация за потърпевшите и близките на жертвите.