С 6 гласа "за", 7 "против" и 1 "въздържал се" парламентарната комисия по взаимодействие с неправителствените организации отхвърли предложението на БСП за референдум за т.нар. Истанбулска конвенция. Гласовете "против" бяха от ГЕРБ и ДПС. Инициативата за референдума е на БСП. Въпросът, избран от социалистите, е:

"Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция?"

БСП внесе искането за референдум със 74 депутатки подписа. Според закона се изизкват 48 подписа. Гласуването в комисията за взаимодействие с неправителствените организации с шеф Антон Кутев (БСП) беше първият случай, в който парламента се произнесе по инициативата за референдум. Водеща комисия по темата обаче е правната комисия, с шеф Данаил Кирилов (ГЕРБ). Окончателното решение ще се вземе от пленарната зала.

Междувременно от ГЕРБ сезираха Конституционния съд по темата. Управляващите искат съда да се произнесе за това дали Истанбулската конвенция съответства на конституционния текст, според който бракът е добровоелн съюз между мъж и жена. Основните притеснения за тази конвенция е, че тя ще направи възможно сключването на бракове от хора от един и същи пол. Неведнъж обаче тези притесненя бяха опровергани.