"Изразяването на лично мнение по общозначими и вътрешнопартийни въпроси не трябва да бъде по начин, който може да се тълкува като официална позиция на съответния партиен орган".

"Членовете на БСП са длъжни: 

- Да се въздържат от коментари, които нарушават възприетия и допустим плурализъм на мнения и оценки извън съответните ръководни органи на БСП, като спазват конфеденциалност по отношение на данни и факти, които не следва да стават публично достояние.

- Да не предприемат действия, противоречащи на решения, приети от ръководните органи на БСП."

Това са част от текстовете в проект на Етичен кодекс за членовете на партията. Документът, с който Клуб Z разполага, последно е редактиран на 12 февруари, но по него се работи от ноември 2017 г. Като негов автор в момента е посочена Общопартийната контролна комисия на БСП - един от органите на партията.

Въпросният проект на кодекс на социалиста се очаква да бъде разгледан на някое от следващите заседания на Националния съвет на БСП. За написването на партиен етичен кодекс се говори от миналата година, но до момента няма информация такъв да е бил обсъждан на официален форум на социалистите. 

"Приемането на етични правила за поведение на членовете е осъзната необходимост и допринася за реализирането на тези целите на партията. Спазването на етичните ценности, норми и правила за поведение е гаранция за законността и морала в дейността на членовете, съратниците и симпатизантите (...) Несъобразяването с етичните норми на поведение би могло да доведе до уронване на престижа на партията, загуба на обществено доверие и подкрепа за цялостната й дейност", пише в преамбюла.

Сред задълженията на социалиста изрично най-отпред е посочето, че трябва да утвърждават с личното си поведение законността и хуманизма в обществото, да се борят срещу проявите на фашизъм, екстремизъм, реваншизъм, ксенофобия и расизъм и да допринасят за изграждане на демократично общество в страната. Това го пише и в партийния устав.

За прилагане на разпоредбите ще бди Общопартийната контролна комисия. За нея ще са и правомощията да "прави оценки за спазване на Кодекса по молба на колективни партийни органи", както и да "следи за действия и/или бездействия на членовете на БСП, които уронват престижа на партията", ако проектът някога се превърне в официален партиен документ. 

Освен "общи правила" за етично поведение, откъдето са цитираните текстове, проектът на кодекс урежда и изисквания членовете на Националния съвет на БСП, както и кандидатите на партията за публични длъжности, предварително да декларират пред партията имуществото си, както и конфликт на интереси, свързан с партийната дейност.

Кандидатите на БСП за постове като президент, вицепрезидент, премиер, министър, член на ръководството на Народното събрание, депутат, евродепута - имуществото ще се декларира в 7-дневен срок и за това ще се води специален регистър към Националния съвет на БСП, пише в проекта. За кандидати в местната власт регистрите ще са в партийните органи по региони. 

Висшите партийци ще обявяват имоти и при встъпване, и при напускане на даден пост - досущ като при правилата, които важат в националното законодателство за политически лица и чиновници в администрациите. Декларациите освен това ще бъдат публични - в страницата на левицата в интернет. 

В проекта на етичния кодекс на социалиста е предвидено и подаване на оставки от публичен пост при избор на съответния социалист на ръководен пост в партията. Такива правила вече има в устава, които се и прилагат. Например Кирил Добрев предпочете да е в Изпълнителното бюро на БСП, вместо да остане депутат и затова напусна Народното събрание. 

Ще важи и обратното - висш партиен функционер ще се освобождава, ако бъде избран и заеме публична дръжност. 

"Ръководните позиции в БСП не могат да бъдат използвани за лично облагодетелстване или изгода на заемащия ги или свързани с него лица", се казва още в неофициалния към момента документ.

Самият документ и след приемането си от БСП ще е отворен за редакции при необходимост. Ако бъде приет, той ще стане и публичен.