"Ако говорим за енергетиката, то България има стратегически интерес да получава руски газ пряко, чрез газопровод, положен на дъното на Черно море и с излаз на българска територия. По време на последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич обсъдихме тази тема и той също подкрепи идеята за получаване на руски газ през България. Разбира се, ние напълно разбираме желанието на руската страна да има железобетонни гаранции, че българската позиция по този въпрос няма да се променя в течение на няколко години. Но стратегическата необходимост от преки доставки на руски газ в България е налице и моята позиция по този въпрос е еднозначна"

Това е заявил президентът Румен Радев в интервю за ТАСС, дадено пред първия заместник генерален директор на руската агенция Михаил Гусман, съобщи БТА. 

Според държавния глава има сфери, в които отношенията ни с Русия се развиват активно и са от взаимен интерес. За пример са дадени туризмът и търговията с недвижими имоти. Румен Радев изразява надежда, че българската селскостопанска продукция ще се върне на руския пазар. Потенциал президентът вижда и в сътрудничество в IT-сектора, става ясно още от акцентите на интервюто, публикувани от БТА.

Радев е обърнал внимание и на предимствата за руските туристи в България, които според него са предпочитани гости, за което допринася близостта на езиците и духовните връзки между нашите народи. Държавата пък прави всичко възможно на руските туристи да им е по-лесно, когато поискат да пътуват до България. 

По-рано от прессекретариата на държавния глава също разпространиха акценти от интервюто. Според съобщението Радев е заявил още, че „еврофилията не означава русофобия“ и опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните.

По повод честването на 140 години от Освобождението на България Радев заявява:

"За тези 140 години имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", посочва още президентът.

Румен Радев е заявил, че до края на годината очаква посещение у нас на руския президент (в Русия предстоят избори за президент през март - б.р.), защото "защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно". Той припомня още, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение и по думите му най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".

Пълното интервю на президента на България Румен Радев ще бъде публикувано в "Росийская газета" и на сайта на ТАСС.