В ексклузивно интервю за БНР и БНТ днес руският патриарх Кирил говори за Истанбулската конвенция, "ужасната" ситуация в Украйна, силната връзка между българи и руснаци, подпомогната от двете църкви, и ред други теми. 

Той обаче е отказал да отговори на въпроса дали Българската православна църка може да стане църква-майка на македонската, разкри преди излъчване на пълното интервю водещият на "Още от деня" по националната телевизия Емил Кошлуков. И попита за мнение журналистът и водещ на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев, поканен да коментира интервюто преди излъчването му. Благоев бе изненадан.

"Интересно ми е да го чуя от вас, че не отговаря руския патриарх на този въпрос, който е може би най-важният въпрос. Моето мнение е, че руският патриарх някакси използва българската медия, за да изясни руската позиция за Украйна", отбеляза той. "Но това, което основно засяга нас българите, в момента - македонската църква, то липсва."

Според него това е симптоматично, особено на фона на усиленото говорене от страна на "двама руски външни министри - руският външен министър Лавров и външният министър на руската църква архиепископ Иларион" . И двамата в един глас сякаш казвали, "това не е ваша работа". Странно е и че интервюто е акредитирано не през българския  Свети Синод, а през представителството на руската църква тук, в България.

Патриарх Кирил обаче не отказа да отговори на въпроса какви са му отношенията с Путин. След кратък исторически преглед на руския цезаропапизъм, заяви:

"Що се отнася до днешните условия, църквата в Русия е отделена от държавата и държавата по никакъв начин не се меси в църковните дела. А църквата не се меси в държавните дела."

Нито се случвало висши чиновници или висши духовници да се месят в изборните процеси на ръководствата на църквата или държавата. Имали и пълна автономия за решаване на всички "вътрешни въпроси".

Патриархът обяви и че сътрудничеството между различните деноминации - протестанти, католици, православни - засега е "много затруднено". Виновни били протестантските църкви, твърде много облъчени от светската власт. 

"И днес всички тези либерални тенденции в протестантското богословие са резултат от въздействието върху протестантските богослови, върху протестантските църкви от страна на светски концепции - включително за „правата на човека", свободите и така нататък, които предполагат промяна на отношението към половете, подкрепа за еднополовите съюзи... Затова, за съжаление, в богословско отношение, сега сме спрели нещата."

Но за това не били виновни православните.

За компютрите и Световната мрежа пък каза:

"Идолите ги създават хората и всяка епоха има свои идоли. Съвсем доскоро такъв идол беше телевизията, този идол може би продължава да съществува за мнозина. Хората спират да четат книги, дори и вестници, и всичкото си свободно време прекарват пред телевизора, затова и интернет не е нещо уникално."