Руската Внешторгбанк (ВТБ), която инвестира активно у нас през последните години в партньорство с КТБ, е включена в новия списък на санкционираните руски компании заради агресията на Москва в Украйна. Очаква се дописаният списък на наказаните да бъде обявен официално утре, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Според изданието санкции ще има и за друга голяма руска финансова институция - Сбербанк.

ВТБ, която се смята за близка до властелина в Кремъл Владимир Путин, държи малко под 10% от собствеността в затворената КТБ. Руската банка заедно с банкера Цветан Василев купи телекомуникационната компания "Виваком" и приватизира "Булгартабак". И двете сделки станаха по времето когато премиер беше Бойко Борисов.

В момента на висши длъжности във Внешторгбанк са на работа известни български икономисти като бившите финансови министри Симеон Дянков от правителството на ГЕРБ и Милен Велчев (НДСВ-ДПС). За банката се труди и заместникът на Велчев Красимир Катев.

Санкциите срещу банките са свързани с решението да бъдат изолирани определени руски дружества и лица от финансовите пазари в ЕС. Чрез тях Западът се опитва да окаже още по-сериозен натиск над президента Владимир Путин, за да не финансира той през тях политиката си. Сега за тях външното финансиране чрез заеми или емитиране на облигации ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад. Алтернативата са пари от държавата, набиране на средства от населението на Русия или обръщане към нови райони като Азия.

Ограничаването на технологии за енергетиката ще засегне проекти като "Южен поток" на "Газпром" или инсталацията за втечнен газ в Ямал в руския Далечен Север на компанията "Новатек", вече санкционирана от САЩ.