Осем турски войници са загинали в сражения в Африн в Северна Сирия, съобщии турската армия, цитирана от Би Би Си. Ранени са 13 души, някои от тях са в критично състояние. Това е един от най-кървавите дни за турските въоръжени сили, откакто започна офанзивата срещу северозападния сирийски район преди месец и половина.

Според местни медии, цитирани от британския в. "Телеграф", кюрдските войници са използвали тунели, за да изненадат турските специални части в засада. Хеликоптер, изпратен като подкрепление, е бил подложен на обстрел от кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), които контролират Африн.

Инцидентът с военните става на фона на очаквана операция срещу самия град Африн в близките дни, за която Анкара се готви според турски медии.

Сирийски проправителствени сили влязоха в Африн, за да помогнат на кюрдските бойци да отблъснат офанзивата на Анкара. Пристигането им увеличи риска от по-голяма ескалация на северния фронт в Сирия, където се сражават правителствената армия, съюзените с нея проирански милиции, кюрдските сили, бунтовниците, турските войски, както и руските и американските сили.

Анкара започна атаката си през януари, за да прогони сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС), които смята за заплаха за своята сигурност по границата и за сходни с действащата на турска територия Кюрдска работническа партия (ПКК). САЩ обаче смятат ОНС за съюзници в борбата с терористичната организация "Ислямска държава" на терен.

Днес Съветът на ООН по човешките права ще заседава по ситуацията в сирийския анклав Източна Гута. По данни на ООН хиляди хора са загинали в контролирания от бунтовниците регион откакто правителствените сили започнаха бомбардировки на 18 февруари. Около 393 хиляди цивилни са в капан в района и са изправени пред липса на храна и лекарства.

Срещата, поискана от Великобритания, ще се проведе в Женева по-късно днес. Проекторезолюцията, видяна от Ройтерс, категорично осъжда "отказа за достъп до хуманитарна помощ" и "атаките срещу болнични заведения".

На 24 февруари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за временно прекратяване на огъня в Сирия. Тя беше подкрепена от руския президент Владимир Путин.

Резолюцията призовава за 30-дневно примирие в Сирия най-вече за да се позволи достигането на хуманитарна помощ в държания от опозицията анклав Източна Гута и да се позволи евакуация на мирното население.