Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се сдобие по спешност с правомощия да спира сделки за собствеността на фирми в енергетиката - такава промяна в закона са подготвили "Обединените патриоти". Пряката цел - държавата да предотврати финализирането на продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов дойде специално в парламента, за да одобри текстовете в Закона на енергетиката. Веднага за идеите са уведомени от ГЕРБ.

"При продажба на над 20% от активите на структуроопределящи фирми в енергетиката държавата да има контролен механизъм кой продада, какво продава и как тече целия процес", обясни в резюме Каракачанов. 

Депутатът Искрен Веселинов даде подробностите:

"Искаме ново правомощие на КЕВР - а именно да одобрява всички действия по прехвърляне на дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна и газова енергия. Защото това е важната инфраструктура, която гарантира и сигурността на доставките, и защитава националната сигурност. КЕВР ще иска становища от ДАНС и на база на тези становища и преценка доколкото новият собственик е в състояние да обезпечи съществуването на дружеството, неговото стабилно развитие, инвестиците, което дружеството изисква - КЕВР ще преценява дали да одобрява прехвърляне на дялове и акции или не." 

Според "Обединените патриоти" ако има полическа воля, то поправката може да бъде приета още идната седмица. Ако това се случи - новите правила ще важат и за сделката за ЧЕЗ, доколкото тя не е финализирана, а има само подписан предварителен договор.

Между другото, в интервю пред Нова тв и Томислав Дончев сутринта се оплака от "законов вакуум" - че държавата няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар." 

Иначе Каракачанов заяви още, че според него е право на енергийната министърка да подаде оставка, а на премиера - да й я поиска, но според него няма причина оставката да бъде приета. Темата ще се обсъжда от коалиционния съвет с ГЕРБ в началото на следващата седмица.