Две руски журналистки открито обвиниха високопоставен член на Думата в опити да ги опипва и целува против волята им. Това са най-големите разкрития за секс тормоз в страната, в която открито се подиграваха на движението #MeToo, даже организираха контрапротести и се надсмиваха на политическата коректност, пише "Гардиън".

И двете жени са обвинили Леонид Слуцки, председател на външната комисия на руския парламент, че се е опитвал да се възползва от тях, докато те искали да вземат интервю от него.

50-годишният Слуцки е депутат от националистическата Либерално-демократическа партия на Жириновски.

Според свидетелството на една от журналистките, Екатерина Котрикадзе, Слуцки я заключил в кабинета си в парламента, когато тя отишла да пита дали ще ѝ даде интервю. Това се случило преди седем години.

"Той ме помоли да вляза без камера при него", разказа тя в живо предаване пред тв RTVI, в която сега е помощник редактор. "Въведе ме в кабинета си, заключи вратата и се опита да ме притисне към стената, да ме целуне и да ме опипа. Отскубнах се и избягах", спомня си тя.

Котрикадзе разкри какво се е случило, след като някои други жени, останали анонимни, се появиха в медиите. Той отхвърли обвиненията им. "Опитите да превърнат Слуцки в руския Харви Уайнстийн изглеждат като евтина провокация", написа депутатът във фейсбук.

В четвъртък вечер още една млада жена, Дария Жук, продуцент в московската телевизия "Дожд", разказа, че "Слуцки се е опитал да я целуне насила, както и да я опипва". Това се случило, когато той дошъл в студиото на телевизията за интервю през 2014 г.

"Сега имам само един въпрос към вас - ще отречете ли всичко това", пита тя във видео, което беше разпространено от телевизията.

В Русия имаше яростно отричане на движението за защита на правата на жените след разкритията за сексуални посегателства. Кампанията беше заклеймена като либерална конспирация. Всичко това придоби размерите на нова културна война срещу Запада.

"Не живеем в САЩ или в Европа, защо да копираме всичко, което те правят", коментира Татяна Плетнева, председателка на парламентарната комисия по семейните въпроси. Тя застана в защита на колегата си Слуцки, съобщава руският сайт "Медуза". "Ако жена не си търси мъжкото внимание, никой няма да я тормози сексуално", заключи тя.

Според Слуцки обвиненията били чуждестранен заговор.

"Странно е, че не намериха някоя украинка или американка да ме обвинят", каза той, явно имайки предвид грузинския произход на Котрикадзе. "Но това само ще увеличи моя авторитет", добави той. 

През 2017 г. Думата прие закон, който декриминализира домашното насилие, като сведе наказанието за побой над съпруги или деца, при които има наранявания и кървене, но няма счупени кости (т.нар. у нас лека телесна повреда, б.р.) до едва 15 дни затвор или глоба, ако са един път в годината. Преди това се полагаше максимална присъда от две години затвор.

Наскоро Владислав Сурков, важен сътрудник в Кремъл, написа статия в списание, в която казва, че е разтревожен от "матриархата" в Европа, който ръководи значими политически проблеми като "Брекзит" или миграционната криза. "Нашата родина, защитена от Бог, не е засегната толкова много от феминизма", написа той на Св. Валентин в сп. "Пионер".

По-рано тази седмица Владимир Жириновски нарече Ксения Собчак "проститутка" (или по-нецензурния ѝ синоним). Тя го заля в отговор с чаша вода. Сцената се разигра по време на тв диспут между двамата кандидати за президент. 

Двете обвинения срещу Слуцки сега би трябвало да се разгледат в комисията по етика на Думата. Засега той ги приема на майтап.

"Готов съм да поема една дузина журналистки", написа друг член на парламента във фейсбук.

"По-кротко, колега. Откъде да ви намеря толкова журналистки", отговори Слуцки.