"След решението на УЕФА ЦСКА се връща в автентичния си вид, в който е създаден. Това решение удовлетворява всичките ни милиони привърженици в България, пък и извън нейните предели. ЦСКА отново е най-привлекателният клуб за всички български футболисти."

Тоза заяви спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков на пресконференция, дадена заедно с адвокат Първан Първанов, който водеше защитата на "червените" в Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС) за връщането на клуба в евротурнирите.

Както е известно, в сряда УЕФА оповести, че от лятото ЦСКА-София отново може да играе в Шампионската лига или Лига Европа, стига да се класира по спортен път. Така бе отменено решението от миналата година със забрана до 2019-а.

Първанов призна за намеса на президента на БФС Борислав Михайлов за положителната развръзка. Той изтъкна, че УЕФА няма роля по отношение на казуса с историята на ЦСКА. Нарече "техническа грешка" информацията на официалния сайт на организацията, свързваща ЦСКА-София с "Литекс". Също така - УЕФА няма отношение по автентичността на "червения" клуб, историята и титлите му.

“Изклютелно сме щастливи от решението на УЕФА, че по спортен път може да се завърнем в евротурнирите, рече Пламен Марков. - Това се дългжи на работата и на усилията на нашите собственици в лицето на г-н Ганчев и г-н Инджов, които направиха всичко по възможностите и по силите си, така че да стигнем до тази ситуация. Естествено, дължи се и на адвокат Първанов, на неговия екип и партньори, които с техните действия и усилия напраниха така, че ЦСКА да се върне на мястото, на което всички хора желаят. След решението на УЕФА, ЦСКА отново се връща в автентичния си вид, в който е създаден. И по този въпрос не може да има никакви спекулации. И съответно хората, които имаха някакви съмнения, трябва да бъдат наясно. Доволни сме, че това решение удовлетворява и нашите милиони привърженици в цялата страна. Доволни сме, защото ЦСКА отново става най-привлекателният клуб за всички български футболисти. Защото това е марка и емблема, в която от самото й създаване всички са желаели да играят в ЦСКА. Обструкцията, която пречеше на някои от тях, беше тази невъзможност да се играе в европейските клубни турнири. Виждате, че само за два месеца станаха много положителни неща от гледна точка на бъдещото развитие. Само за два месеца има много положителни събития, които се случиха. Първото, естествено, е с връщането на базите и подписването на новия договор с Министерството на младежта и спорта. И сега решението на УЕФА. Остава, разбира се, ние да продължим с развитието си, свързано със строително-монтажните работи в Панчарево и на “Българска армия”. 

“Ние сме изключително щастливи от езика, който е използван в самото решение, започна адвокат Първан Първанов. - За нас това е повече от програмата максимум. В най-добрия случай щяхме да стигнем до решение от гледна точка на решението за допускането, което щеше да бъде форма на преодоляване на нежеланието на УЕФА под формата на заповед от КАС. Докато в случая  има съгласие от страна на УЕФА относно правото за трите години. Така че за нас това е отлично развитие.”

Първанов допълни, че решението е окончателно и дори да има жалби от съперници на “червените”, каквито спекулации се появиха, те ще бъдат неуспешни:

“При това положение, в което се намираме от правна гледна точка не мисля, че искове биха били възможни. Виждали сме всякакви екзотики. Помня, когато беше опитано да бъдат върнати точките на “Левски”. Ако те решат да правят нещо такова, ние не можем да ги спрем, но смятам, че ще бъде неуспешно. Решението във формата, в което е изпратено, е окончателно.”

Тук Първанов изтъкна роля на Борислав Михайлов, който освен шеф на БФС, е член на изпълкома на УЕФА:

“Това са производства, в които страните, които се консултират, са клубовете и регулаторния орган, в случая УЕФА. Но местната федерация винаги играе много важна роля. Ролята, която БФС изигра в нашия случай, беше положителна. Разбира се, имаше в началото някои неприятни моменти, ние не бяхме съгласни с тях. Но в един от най-важните елементи на това, което се случи, се оказа, че Борислав Михайлов всъщност наистина е много влиятелен в УЕФА и го поздравяваме за това, че ни подкрепи в някои от елементите в делото.”

Той допълни следното:

“Това са произвадства, в които местната федерация може да вземе участие. Нейната позиция е много важна. Примерно в самото начало БФС направи един ход, който беше много важен и после имаше отпечатък върху цялото дело. Когато издаде лиценз на ЦСКА за турнирите на УЕФА, след като дойде отказа на УЕФА. В моменти, в които се е налагало да изпраща комуникация, изисквана от съюза, БФС винаги е откликвал на тези искания. Ние сме от страната на ЦСКА и сме страна, противопоставена на УЕФА в тези производства. И има някои неща, които федерациите си ги водят като кореспонденция между тях и не ни включват.”

“Борислав Михайлов има своето влияние, той заема една много важна позиция. Уважават го, видяхте, че беше подкрепен преди конгреса, това не са случайни неща. Това показва уважение в самия ден на избора. Мисля, че тук имаше представител на УЕФА. Това е, което исках да кажа. Борислав Михайлов наистина е важна фигура в УЕФА и това е хубаво за българския футбол. ЦСКА, след като вече ще играе в евротурнирите, гледа напред към едно сътрудничество с българския футболен съюз.”

Последва интересно предположение от страна на Първанов защо УЕФА е променила решението си:

“Пак да обясня. Решението, което виждате, променя първоначалното за отказ от изключение, което беше издадено на 29 май. Това, което виждате като език в него е всичко, което ние знаем. УЕФА като регулаторен орган има права да ги решава тези въпроси във всеки един момент, в който намери за добре. Сами виждате, че в решението се казва, че информацията, която са видели в рамките на производствата пред КАС, ги е накарало да преосмислят позицията си. Няма нищо по-нормално от това решение. Като погледнете причините и мотивите, които са посочени в първия отказ, те са две. Цифром и словом две. Първата беше, че “Литекс” е изчезнал като клуб и хората в Ловеч не могат да се наслаждават на играта на “Литекс”. Знаете, че това вече не е вярно. Има ново развитие, “Литекс” играе в “Б” група. Втората беше, че кредиторите на старото дружество няма да получат нищо. Към този момент и двата факта не са верни. Просто в един момент УЕФА видя, че няма за какво вече да се съдим и да продължава да наказва ЦСКА. И издава ново решение, което е съвсем нормална практика. Един добросъвестен регулаторен орган би направил това.”

След което адвокат Първанов обясни своята гледна точка за един от най-големите казуси, за които спорят запалянковците в България - историята на ЦСКА. В последните дни се разгоряха дискусии за това как УЕФА приема ЦСКА-София, предвид информацията за клуба в различни ранглисти на официалния си сайт. 

“Историята на ЦСКА въобще не е предмет на споровете, които имаме с УЕФА. Историята на ЦСКА е въпрос, който не е регулиран от българското право, което се прилага по този въпрос. Спекулациите по медиите са нарочни. Те се правят, за да бъдат разколебани привържениците на ЦСКА. Множество тревожни фенове дойдоха при мен вчера с някакъв статистически документ, в който е направена техническа грешка. А тези неща са напълно несвързани. УЕФА по никакъв начин не може да регулира този въпрос, те нямат и желание да се занимават с тези неща. Мисля, че е въпрос на време това да бъде оправено”, каза юристът. 

“Нашите производства не са пред УЕФА, те са пред КАС. Решението, което виждате от УЕФА, е всичко, което аз зная относно базата и мотивите на взетото решение”, уточни Първанов.

След което Първан Първанов опроверга още нещо - терминът “нов клуб” по отношение на ЦСКА-София в спора с УЕФА:

“Терминът "нов клуб" е едно от основните оръжия за манипулация на привържениците. Никога УЕФА не е заявявала, че ЦСКА е нов клуб в смисъл, че това по някакъв начин прави невъзможно преминаването на идентичността от предишния клуб, който сега е в несъстоятелност към новия. Нов клуб беше използвано един единствен път, доколкото си спомням. То беше, когато младежката формация на “Литекс” спечели промоция да играе в Шампионската лига. След това стана преструктурирането. И в своето решение да не допуснат младежката формация на ЦСКА, те казаха: “Вижте, вие сте нов клуб. ЦСКА е вече ЦСКА, “Литекс” не съществува." И затова е нов клуб. Самото използване на термиологията няма никакви правни импликации за това каква правоприемственост има между дружеството, което е в несъстоятелност и новото дружество. Трябва много внимателно да се подхожда, когато се използва тази терминология."

"Важно е да уточним следното: създало се е усещането за това, че каквото реши УЕФА по въпроса за приложението на правилото за трите години, има каквато и да било правна импликация кой каква история има, кое дружество на кое е правоприемник и така нататък. Това не е вярно. Правно не е вярно. Правоприемството се решава изцяло от българското право. Дали едно дружество е правоприемник на друго в българската случила се обичайна практика, няма никакво отношение към това дали идентичността на един клуб е преминала върху друг."

"Всъщност в голямата динамика на това, което се случи в делата, големият проблем, пред който беше поставена УЕФА, беше, че ЦСКА занася в сърцето на европеския регулатор на футбола една обичайна българска практика. Която е напълно законна. Почти всеки един клуб, който играе в Първа лига, в един момент го е правил. Те трябваше да носят риска, че тази практика ще бъде първото дело, което по същество ще реши как точно да бъде интепретирано правилото за трите години. Което е техният основен лост да спрат клубовете от финансови машинации. Това беше един от основните им проблеми. Че тази законна практика ще бъде първото огледало, през което ще се пречупи анализът на правилото за трите години."

Първанов няколко пъти изясни подробно, че УЕФА не може да се произнася по автентичността на даден клуб, нито по неговата история, титли и т.н. Още нещо - тези неща, както и правоприемството, не са залегнали в българското законодателство.

"УЕФА няма право да признава каквото и да било за титлите на ЦСКА. Тя няма такива правомоция. Колко титли има ЦСКА? Доколкото знам има 31 титли, 20 купи и е играл на два полуфинала за Купата на европейските шампиони и един път за Купата за национални купи. Нали така? Така че този въпрос е редно веднъж завинаги да бъде затворен. УЕФА и БФС нямат правомощия да казват кой колко купи има. Техническите изписвания на постиженията са извън предмета на нашите дела. И кога УЕФА ще се накани да го направи това, не мога да ви кажа. Някой злонамерено намери една грешка от купчината документи на сайта на УЕФА. Тази грешка, предполагам, ще бъде поправена от “Литекс” - тяхното има да бъде изписвано при техните успехи. Може би от "Литекс" трябва да изпратят един имейл."

Последва изключително важно допълнение:

"Мога да ви кажа, че в рамките на производствата УЕФА изцяло поддържа, че ЦСКА е продължител на спортните традиции на Септември при ЦДВ. Същото нещо поддържа и БФС. Но това е вътрешна конфиденциална комуникация, която аз не мога да ви разкрия."

"Ако обърнете внимание на списъка (бел. ред. прословутата ранглиста за Шампиаонската лига в сайта на УЕФА) ще видите, че всички клубове се изписват с името, с което те се идентифицират. Единственият запис, който е направен с името на “Литекс”, е от името на търговското дружество, което ме кара да си мисля, че това вероятно е направено нарочно от някои от хората, които продължават да живеят в някакъв фантасмагоричен свят."

"Всички други български клубове, които направиха преобразувания, имат изписана своята история. Това са технически въпроси, които се надявам да бъдат разрешени от доброто желание на УЕФА. Не съм чул някой да отменя действителността с един лист хартия. Може пък да проверите коя емблема е използвала УЕФА за ЦСКА."

А кои са критериите за идентичност?

“В България идентичността не се регулира от правото. В други държави този въпрос е регулиран. Според мен, като човек, който изследва този въпрос изцяло, има два елемента, които могат да говорят за това нещо. Единият е къде е публиката. Това е всъщност, което смятат хората: където е публиката, там е клубът. Това е обичайно правило, то не е уредено в правото. Вторият е правото да носиш името. Както знаете ЦСКА е единият от две ЦСКА-та, които в момента носят тази абревиатура. Дадено е разрешение да я носи. 6-членна комисия на БФС взе решение, че ЦСКА може да носи това име. Това е единственият момент, в който въпросът с идентичността се санкционира от аднимистративен орган", завърши Първан Първанов.