България чества традиционно националния си празник 3 март, на който преди 140 години е подписан мирният договор между представителите на Османската империя, част от която е страната ни пет века, и Руската империя.

Още вчера от община Казанлък пратиха екип да разчистят стълбите до връх Шипка, за да могат днес хилядите, дошли да се поклонят на мемориала на върха, да успеят да стигнат безпрепятствено. Почти навсякъде музеите работят безплатно за посетители. 

Националният военноисторически музей в столицата излага петте оригинални знамена на опълчението, сред които и Самарското. Паркът "Врана", Софийската градска художествена галерия, Националният исторически музей, както и този под базиликата "Света София", ще работят безплатно днес.

Специална селекция на музейни сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си "Салон на музеите“ от днес до 5 март във фоайето на третия етаж на НДК.

В чест на празника в Националния исторически музей може да се види изложбата "Знаци на свободата и героизма", посветена на 140 години от Освобождението на България.

Заради празничните дни паркирането в центъра на София също е безплатно, без "синя" и "зелена" зона.

Руският патриарх Кирил, който е на посещение в България, ще отслужи заедно с българския патриарх Неофит тържествен молебен в Шипченския манастир "Рождество Христово”. По-късно в програмата му е предвидена среща и с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

На площадката под връх Шипка президентът Румен Радев ще присъства на панихидата в памет на загиналите български и руски воини. След почетната заря тази вечер, държавният глава дава прием, също по традиция, в Централния военен клуб.

Санстефанска България, такава, каквато няма да е никога вече.

По силата на Санстефанския мирен договор, в границите на България влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

През лятото на 1878 г. в Берлин, на конгреса на Великите сили, по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са прекроени. В резултат на това няколко милиона българи остават извън независимата държава.