Навръх националния празник 3 март, МВР и службите се заеха с профилактика на неколцина мирни граждани - да не страхуват руския патриарх Кирил, иначе казано, да не отправят закани и заплахи за здравето и живота на Негово Светейшество главата на руската православна църква. Те са били принудени да подпишат принудителни протоколи за добро поведение във Фейсбук. 

От клип, направен от единия от предупредените, Иво Дошев, е обявено, че "отправят заплахи към Негово Светейшество Кирил Патриарх Московски", който е на посещение в България от снощи заради Трети март. 


От клипа се разбира, че сигналът е дошъл от ГДБОП и НСО, сиреч антимафиоти и държавните гардове, които пазят политическите ВИП-ове. Явно разпореждането е от доблестните ни спецслужби (същите, които докладваха пред парламента, че тепърва финансовото разузнаване ще проверява финансирането на Гинка Върбакова, б.р.). Но зяпат фейсбук да видят кой "заплашва" руския патриарх.

"Така е установено", чува се как казва кварталният полицай. "В ГДБОП, НСО е получен сигнал”... и на въпроса откъде е това установено, отговарят "от фейсбук явно".

От пресцентъра МВР казаха пред Клуб Z, че към момента нямат какво да съобщят по темата. Ако имали, това щяло да стане по-късно.

По наши канали обаче разбрахме, че дейността по предупреждаването се свежда до четирима. Двама от тях вече са ясни - Иво Дошев и отец Рафаил-Росен Стефанов. 

Справка показва, че институтът на т. нар. предупредителен протокол е уреден в Закона за МВР. Той не носи последствия на административен акт за този, на когото е съставен:

Закон за МВР

Чл. 65. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.

(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.

(3) Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване.

Предупредителният протокол по чл. 65 ЗМВР не е индивидуален административен акт. Същият по-скоро се явява мярка за предотвратяване на евентуални престъпна дейност и нарушения на обществения ред. По принцип изготвянето на такъв тип предупредителен протокол е по преценка на полицейските органи.

С него едно определено лице се предупреждава за отговорността, предвидена в закона за нарушение на обществения ред или за съответното престъпление.

Протокол за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР не създава права и задължения за адресата си, нито засяга неговите права, свободи или интереси, поради което трайната съдебна практика у нас е, че той няма белезите и характера на индивидуален административен акт по чл. 21 АПК, поради което протоколът по чл.65 от ЗМВР не подлежи на оспорване по съдебен ред, а ако бъде оспорен, административното производство ще бъде прекратено.

Чак след 16 ч вътрешното министерство разпространи и кратко обяснение:

Във връзка със запитвания от медии уточняваме:

В МВР е получен сигнал, съдържащ конкретни данни за публикувани в социалните мрежи заплашителни коментари по адрес на руския патриарх Кирил. На основание на това МВР е предприело съответните действия по процедура, съгласно компетенциите си. Установени са авторите на коментарите. На основание чл. 65 от ЗМВР са издадени 4 протокола за писмено предупреждение.