Седем италианци бяха задържани - и освободени, след двойното убийство на 27-годишния словашки журналист Ян Куцияк и годеницата му Марина Куснирова, открити миналата седмица в апартамента им. Според полицията убийството е извършено от един или повече професионални убийци. Куцияк е застрелян с един куршум в гърдите, а приятелката му - с куршум в главата. Двамата бяха погребани в сватбените си одежди, а в Братислава 25 000 души участваха в демонстрации срещу корупцията в Словакия.

В словашките медии се появиха различни версии за това кой стои зад убийството му. Според Проекта за разследване на оранизираната престъпност и корупцията (OCCRP) причината може да се търси в последните разследвания на 27-годишния журналист, по които той работи с Чешкия център за разследваща журналистика и Проекта за разследваща журналистика в Италия. Оказва се, че Ян е разнищвал много по-опасна тема, отколкото се предполагаше в началото. Той е разследвал връзките на управляващите в Словакия с Ндрангетата – най-силната и най-опасната мафиотска организация в Италия.

“Ндрангета има доминираща позиция на пазара за кокаин в Европа и играе важна роля в много други престъпни дейности, включително трафик на оръжия, измами, злоупотреби с публични средства, корупция, изнудване и престъпления срещу природата“, според Европол.

Куцияк и колегите му не успяват да довършат разследването, но OCCRP публикува разкритията сега, за да предотврати евентуални посегателства срещу други журналисти, работещи по темата.

Италиански фирми, словашка земя

Всичко започва с едно име в документ за регистрация на фирма: Антонио Вадала. Той е съдружник на Мария Трошкова, модел, а по-късно бизнес дама - и асистентка на словашкия премиер Роберт Фицо. Твърди се, че тя му е любовница.

Фамилията Вадала от южната част на Италия за пръв път се появява в словашкия бизнес през 2002 г. А през 90-те друго семейство от Калабрия - Рода, се мести в централноевропейската държава. Двете фамилии формират общ бизнес и в крайна сметка източват европейски структурни фондове, предвидени за субсидии за развитие на земеделието.

Вадала вероятно произлизат от градчето Бова Марина, а Рода - от съседния Кондофури. Тези населени места са центрове на територията на три клана от Ндрангетата - Вадала, Иамонте и Галициано. Репортерите са поразени, че в Словакия името на фамилията остава същото, но до убийството на Ян не успяват да потвърдят връзката между италианските Вадала и словашките им съименници.

Двете семейства влагат милиони в земеделски бизнес. Днес притежават активи за близо $100 милиона.

След рухването на Съветския съюз и поддържания от него социалистически блок, границите на централноевропейските страни се отварят, а това значи нови възможности за организираната престъпност в Италия, пише чешкият криминалист Петр Купка.

Братята Антонио и Диего Рода идват в Словакия през 90-те и започват свой бизнес в градчето Михаловице, близо до границата с Унгария. Семейството притежава 19 компании. Според изявления на Диего пред словашки медии, той притежава поне три (червени) ферарита. А работниците във фирмите се оплакват, че заплатите им се бавят с месеци. По официални данни почти всички компании на братята дължат данъци на словашката хазна и отказват да плащат пенсионни и здравни осигуровки на работниците си.

Семейството има връзки с Ндрангетата. През 2007 г. един от четиримата братя - Пиетро, е разследват от дирекция “Антимафия“ на региона Калабрия за връзки с мафията. Според прокуратурата той е замесен в трафик на добитък. Живи крави са транспортирани нелегално от Словакия до кланици на семейството. По този начин се избягва плащането на мита и данъци, както и здравните регулации. Освен това местни месари са изнудвани и заплашвани, сочи още разследването. Пиетро Рода е осигурявал фалшивите сертификати за произход на добитъка, с които те са минавали през проверките.

По време на процес през 2010 г. обаче обвиненията са намалени от връзки с мафията на съучастие в престъпление и Пиетро Рода е осъден на пет години затвор, макар да не е ясно колко от тях е излежал.

Три години по-късно той отново е арестуван,  този път по обвинения в пране на пари. През 2014 г. обаче Върховния съд на Италия отсъжда, че няма достатъчно доказателства за връзките му с Ндрангета и той е освободен.

Две фамилии. Много бизнеси

След като пристигат в Италия, Вадала започват да развиват бизнеса си в същия регион като Рода. В град Михаловице те основават първата си компания за производство на месо “Бовинекс Европа“. Двете фамилнадии започват да инвестират и в други компании. Фермите им се разполагат на територия от над 120 квадратни километра. Отглеждането на добитък носи на Вадала и Рода повече от 13 милиона евро субсидии от ЕС чрез словашкото министерство на земеделието.

Поне веднъж Антонио Вадала е бил хващан в измами от словашките власти. Той подправя документи, според които притежаваната от една от фирмите му земя е осем пъти по-голяма от реалното. Това му носи 120 000 евро повече субсидии (трик, добре усвоен и в България - бел.р.). Освен това в момента тече дело за данъчна измама, в което Вадала е замесен.

Брат му Себастиано пък заплашва местен фермер с пистолет и подпалва трактора му, защото отказва да напусне земята, която е наел от Себастиано. Заради липса на доказателства италианецът е оправдан.

“Бовинекс“ печели огромна европейска субсидия за добив на зелена енергия с проект за соларни панели. Веднага след това лицензът е продаден за огромна печалба и компанията излиза от бизнеса с екологични енергийни източници (трик, известен и в България - бел.р.).

Новите играчи

Непозната досега фамилия с връзки с калабрийската мафия привлича вниманието на репортерите наскоро. През 2012 г. мъж на име Пиетро Катропа се появява в документите на някои от фирмите на Вадала в Словакия. Едва няколко месеца по-рано срещу бащата на Пиетро - Данте, започва разследване от калабрийската агенция "Антимафия" за връзки с клана Вадала от Бова Марина.

Преди това като служител в местната община, Данте информира Ндрангета за предстоящи операции срещу членове на групировката, пише в присъда, произнесена през 2011 г. Може би това е потвърждението на връзката между италианските и словашките Вадала, които Ян и колегите му са търсели.

Фамилията Катропа обаче доказва и друга ключова за разследването връзка. През 2016 г. Пиетро Катропа купува частна охранителна компания от Славомир Ясан. Баща му Вилиам е бивш депутат в словашкия парламент и директор на Държавната агенция за сигурност. Именно негова асистентка е бившата моделка Мария Трошкова и той я представя на премиера Роберт Фицо.

Ясан и Троскова подават оставки след убийството на Ян Куцияк. Дали някое от действащите лица в тази заплетена мрежа е отговорно за убийството на журналиста, все още не е ясно. Надеждата на колегите му остава, че отговорните все пак ще бъдат наказани.

Бившата моделка Мария Трошкова подаде оставка като асистентка на премиера на Словакия, след като скандалът избухна. Това няма да попречи на бизнес реализацията й...