На стадиона Лужники днес се събраха близо 130 000 човека в подкрепа на Владимир Путин, който се кандидатира за четвъртия си мандат като президент на Русия, този път в ролята на независим кандидат.

Капацитетът на стадиона е 81 000 души. Според полицията на митинга в спортния комплекс, в който има и други спортни обекти, са участвали 130 000 души, сред които известни културни дейци, спортисти и общественици.

Изборите за държавен глава на Русия са насрочени на 18 март т.г. С промяна през 2008 г. президентският мандат беше удължен от 4 на 6 години.

 

Митингът -концерт беше под наслов "За силна Русия". На него Путин пя химна и държа реч, в която призова руснаците да направят всичко по силите си, за да мине XXI век под знака на "ярки победи".

"Днес тук има забележителни спортисти. Всички видяхме и помним как нашите хокеисти спечелиха (златен) медал на Олимпиадата и изпяха химна, но кой знае защо не чухме музиката. Дайте сега да направим това под музиката на националния ни химн", каза Путин преди изпълнението на химна на стадиона.

"Искаме да направим нашата страна устремена напред в бъдещето, защото нашите предци са живели тук, ние живеем, живеят нашите деца,  и ще живеят нашите внуци ще живеят. Ще направим всичко възможно, за да ги направим щастливи. Никой няма да направи това вместо нас. Но ако успеем, близкото десетилетиие, целият 21-ви век ще мине под знака на нашите ярки победи. Ние ще направим това", каза Путин.

На митинга бяха задържани няколко привърженици на Алексей Навални, един от най-големите критици на Путин, а един от тях е бил отведен в полицейско управление.

В митинга участваха Хорът на Турецкий, групата "Любе", Григорий Лепс, Лариса Долина, Филип Киркоров, Николай Басков, Стас Михайлов и други. Присъстващите на стадиона получиха топъл чай и храна от полеви кухни и им бяха раздадени знаменца със символи на митинга.

Само германският канцлер Ангела Меркел в Европа се готви да управлява четвърти мандат, след демократични избори.

Путин към Вашингтон: Пратете искане до главния прокурор

В интервю за NBC Путин призова Вашингтон да му изпрати конкретни доказателства, че руски граждани са се намесили в изборите в САЩ.
Миналият месец специалният прокурор Робърт Мълър обвини 13 руски граждани и три фирми за намеса в президентските избори през 2016 г. в рамките на заговор да бъде подкрепен кандидат-президентът на републиканците Доналд Тръмп и да се попречи на Хилари Клинтън, кандидат на Демократическата партия.

"Първо трябва да видя какво са направили. Дайте ни материали, дайте ни информация. Не можем да отговорим на това, ако те не нарушават руските закони", добави Путин на въпроса дали Москва ще предприеме действия срещу посочените лица.
   

В отговор водещата Мегин Кели изброи някои от обвиненията за руска намеса, предявени от Мълър и други представители на САЩ, включително за разпространяване на фалшива информация онлайн. "С цялото ми уважение към вас лично, с цялото ми уважение към Конгреса, би трябвало да имате хора с правно образование, със сигурност имате", отговори с усмивка руският президент. Той призова американските власти да отправят официално искане до руския главен прокурор. 

"Това трябва да мине по официални канали, а не през крещенето в Конгреса на САЩ", подчерта Путин.