"Това, което се разпространява, трудно бих могъл да нарека документ... 

Съдържанието на документа не отговаря на истината."

Така главният секретар на МВР Светлозар Лазаров определи пред Нова тв извадения от Николай Бареков лист, написан на пишеща машина, според който Бойко Борисов е имал отношение към трафика на дрога у нас.

Както Клуб Z писа, става въпрос за това, че покойният бос на ВИС 2 Георги Илиев през 1999 г. казал пред свои приближени, че "новият бос на кокаина се казва Бойко Борисов и имал страшни хора на разположение". Чрез небезизвестния кримигерой Христо Асенов-Бацата думите му стигнали до информатора на МВР.

Лазаров поясни тази сутрин, че има такъв документ с номер от съответната дата, има среща с информатор на тази дата, но пасажите са добавени.

"Наличието на информацията, която е в съответното дело, не отговоря на тази, която е публикувана", каза Лазаров и поясни, че, с думи прости, името на Бойко Борисов е добавяно. 

Лазаров припомни, че първоначално изобщо не се знае дали информацията, която някой агент ти казва, е вярна или не. Споменатата оперативната разработка е била вадена от архива само веднъж през 2003 г., но към това нямали отношение нито тогавашният главсек Бойко Борисов, нито министър Георги Петканов. Главният секретар отказа да отговори кой го е вадил (и евентуално би могъл да е интервенирал върху оригинала, б.р.), освен че е "служител на по-ниско ниво".

 Затова пък Лазаров (който доста пъти е влизал в остри пререкания с лидера на ГЕРБ, а Борисов дори го наричаше "недоразумение"), сега "му сложи рамо" и с друга новина:

"Още вчера г-н Йовчев разпореди проверка с оглед наличие на нерегламентиран достъп до класифицирана информация."

Той отказа да коментира факта, че вътре пише, че срещата е през март 1999 г. а т.нар. "регов номер", с който рапортът е входиран в архива на МВР, е от 1998 г. "Как да го коментирам - да го коментират тези, които са го създали", каза Лазаров.

"Цяла нощ колегите се занимават с архиви в Бургас. Имаме там огромен натиск от престъпност, а хората (т.е. - служителите на МВР, б.р.) обикалят и се занимават с това кой какво казал, какво рекъл... Като имат нещо, да го предоставят на институциите."

Това още каза Светлозар Лазаров и напомни, че той не е "точно човекът, който се слави с най-топли отношения с г-н Борисов."

Николай Бареков днес отговори с открито писмо до МВР-министъра в оставка Цветлин Йовчев, в което призовава да се сравнят вариантът, който има в МВР и "неговият" и че е готов да го предостави.

"Сравнителният анализ на рапорта без пасажа за Бойко Борисов губи всякакъв смисъл, значение и тежест, както от оперативна гледна точка, така и стилистично и художествено. Изводът е, че няма как пасажът за Борисов да е бил добавен, защото без него документът губи значение", пише Бареков, цитиран от BNews.

Засега ГЕРБ мълчат по въпроса.

От цялата текуща сага изниква и друг любопитен въпрос: Ако се удостовери, че МВР са прави, т.е . - няма такъв рапорт с имената на Бойко Борисов вътре,

може ли Бареков да бъде съден за набеждаване? 

В понеделник лидерът на България без цензура сезира прокуратурата срещу Борисов на базата на своя вариант на документа. Което хипотетично може да превърне действието му от обикновена клевета (за която се води дело от частен характер, но имунитетът му в момента не го позволява, б.р.) в престъплението набеждаване, преследвано от Наказателния кодекс.

Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.

Т.е. - имаме парадоксален омагьосан кръг - реално Бареков може най-лошо да пострада, ако постигне именно това, което цели - примерно, прокуратурата да образува дело срещу Бойко Борисов и после вземе, че се окаже, че документът не е истински. Тогава би изпълнил състава на ал. 2 от чл. 286. Което пък дава право да му се иска имунитетът по българското законодателство, защото включва затвор над 5 г. 

Справка на Клуб Z установи, че иначе снемането на имунитет от Европейския парламент също не е чудо невиждано - през м.г. той бе отнет на Марин Льо пен за расистки изказвания.

Според правилника за дейността на ЕП (гл. 1, чл. 9) с това се занимава конкретна комисия, след като е сезирана от компетентен орган на държава членка. За да стане снемането факт, то се гласува в зала.