"Формата на водата" спечели "Оскар" за най-добър филм и е големият победител за 2017 година.

Шоуто започна с няколко не особено остроумни шеги на водещия Джими Кимъл, който предупреди гостите да не стават веднага, щом чуят името си, за да не се повтори неловката ситуация от миналата година, когато продуцентите на „Ла Ла Ленд“ излязоха за наградата за най-добър филм, но се оказа, че тя всъщност е за „Лунна светлина“. Церемонията протече без специален дрескод, повечето не носят дори значките #Time’sUp.

„Благодаря на всички, които някога са поглеждали към билборд…“, пошегува се Сам Роукел, след като получи първата статуетка „Оскар“ на церемонията. Призът му е за най-добра второстепенна роля в "Трите билборда извън града".

Статуетка получи „Най-мрачният час“ – отличен за грим и прически заради удивителното преображение на Гари Олдман в образа на Уинстън Чърчил.

Гари Олдман бе представен от Джейн Фонда.

„Оскар“ за костюми получи „Невидима нишка“, с което „Формата на водата“ направи първия си пропуск. Призьорът не е голяма изненада, тъй като модата е в центъра на сюжета на филма на Пол Томас Андерсън.

„Икар“, филмът на Брайън Фогел, който изследва един от най-големите допинг скандали – в руския спорт, спечели статуетката за пълнометражен документален филм.

Последва изпълнение на Мери Джей Блайдж – единственият засега случай на човек в историята на оскарите, номиниран едновременно за песен и за поддържаща роля („Мъдбаунд“).

„Дюнкерк“, филмът с най-много номинации след „Формата на водата“, получи награда за звуков монтаж… минути по-късно и за звук.

Сценографията на „Формата на водата“ бе оценена с „Оскар“, втори за филма… Остават му още доста възможности.

Чилийският „Фантастична жена“ спечели статуетка за чуждоезичен филм – първият „Оскар“ за филм с транссексуална актриса в главната роля.

Наградата за поддържаща женска роля отиде у Алистън Джени, за образа на майка-чудовище в „Аз, Тоня“.

Франсис Макдорманд спечели награда "Оскар" за най-добра актриса за ролята в "Три билборда извън града".с

Поредната награда за нещо, което се случва за първи път - бивш баскетболист от НБА взе „Оскар“ за късометражен анимационен филм! Кобе Брайънт за Dear Basketball. Това е малка изненада, предвид обвинението за Брайънт през 2003-та за сексуален тормоз. Но в случая бе постигнато извънсъдебно споразумение с жертвата. В залата на церемонията Брайънт се размина с каквато и да е отрицателна реакция - според „Гардиън“ обаче в нюзрума на „Долби тиътър“ се е разнесло гневно мърморене.

Оскарът за пълнометражен анимационен филм отиде у създателите на пътешествието към света на мъртвите „Тайната на Коко“.

Наградата за визуални ефекти бе присъдена на „Блейд Рънър“.

„Дюнкерк“ поведе в наградите със статуетката за монтаж – и вече има три. Водещият Джими Кимъл изтъкна важната роля на монтажа, като се пошегува, че преди да влезе в монтажната „Дюнкерк“ е бил романтична комедия с Рийз Уидърспун.

Три от жертвите на Харви Уайнстийн – Ашли Джъд, Анабела Шиора и Салма Хайек – излязоха на сцената, за да заявят, че времето свърши (#Time’sUp) и поздравиха смелите жени, които не замълчаха, че са преживели сексуално насилие.

„Призови ме с твоето име“ донесе „Оскар“ за адаптиран сценарий на 90-годишния Джеймс Айвъри.

Наградата за оригинален сценарий получи Джордан Пийл за „Бягай!“, много отдавна не се е случвало създателят на един филм да получи още с дебюта си номинации за най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий и най-добър филм.

След 12 номинации, започнали още през 1995 г. с „Изкуплението Шоушенк“, на 13-ия път операторът Роджър Дийкинс спечели „Оскар“.

За най-добра музика оскарът отиде у Александър Деспла за „Формата на водата“, а за най-добра песен – при „Remember Me“, второ отличие за „Тайната на Коко“. „Междузвездни войни: Последните джедаи“ остана без нито един „Оскар“, но пък при приходи от над 1 милиард и 300 милиона долара това надали е повод за огорчение.

Гиейрмо дел Торо получи оскара за най-добър режисьор – трети за „Формата на водата“. Получавайки статуетката, Дел Торо отбеляза, че е имигрант и подчерта приноса на мнозина още големи личности в американското кино, също имигранти като него.

„Оскар“ за главна мъжка роля бе присъден на Гари Олдман, за превъплъщението му в образа на Чърчил.

„Бих искал да поздравя сър Уинстън Чърчил за това великолепно пътуване“, каза Гари Олдман. Актьорът сподели признателността си към още много хора и завърши с благодарности към 99-годишната си майка:

„Сложи чайника, нося ти оскара“.

Площад "Славейков".