Най-малко 14 цивилни са убити при нови въздушни удари на режима на Башар Асад срещу бунтовническия анклав Източна Гута, Сирия. Това се случва, след като Асад заяви, че настъплението срещу бунтовниците там ще продължи, съобщи мониторингова организация, цитирана от Франс прес.

На въздушни удари и ракетен обстрел са били подложени през нощта и рано тази сутрин няколко места в Източна Гута. Десет души са загинали в селището Хамурийе, където са били използвани варелни бомби, посочи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, съобщи БТА. 

След новите рейдове цивилните жертви от началото на интензивната офанзива на 18 февруари стават 709, каза директорът на Центъра Рами Абдел Рахман. Според организацията правителствените сили са си върнали контрола над повече от една четвърт от Източна Гута.

Смъртоносните акции на режима на Башар Асад в Източна Гута продължават, въпреки резолюцията на ООН, приета единодушно, за примирие в Сирия с цел получаване на хуманитарна помощ. Според ООН примирието трябва да трае минимум месец.

Въпреки това рейдовете на сирийския президент продължават, докато жителите на Източна Гута очакват днес конвой с хуманитарна помощ - първият от началото на ескалацията на насилието.

Конвоят се състои от 46 камиона с медицинска помощ и храни за 27 500 души, съобщи ООН.