Съветът на ООН за правата на човека прие днес резолюция, настояваща за започване на разследване на случващото се в обсадения от сирийската армия бунтовнически анклав в района Източна Гута, където загинаха стотици хора през последните дни, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Внесеният от Великобритания текст бе приет с 29 гласа от 47-те държави в съвета, при 5 гласа против и 14 въздържали се. В резолюцията се иска независимата международна анкетна комисия за Сирия "спешно да започне пълно и независимо разследване на неотдавнашните събития" в региона.

Силите на правителството на президента Башар Асад контролират вече една трета от намиращия се в непосредствена близост до столицата Дамаск бунтовнически бастион в Източна Гута. По данни на базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на човешките права те контролират 33 процента от анклава, който е с обща площ от около сто квадратни километра. Сирийската Централна военна медия съобщи, че са превзети 36 процента от цялата територия, контролирана от различни въоръжени формирования.

Представител на Световната здравна организация заяви пред Ройтерс, че сирийските власти са инспектирали камиони с хуманитарна помощ, предназначена за обсадената зона. По думите му обаче те не са разрешили доставянето на около 70 процента от материалите, включително редица медикаменти, хирургически принадлежности и комплекти за оказване на първа помощ.

По-рано стана ясно, че въпреки приетата миналата седмица резолюция за обявяване на поне 30 дни примирие в Източна Гута, силите на Башар Асад са нанесли пореден удар тази нощ. Според данните към момента резултатът от нападението е поне 14 цивилни жертви. 

 
Това не е първата атака на силите на сирийския президент, откакто ООН поиска примирие с цел достигане до хуманитарна помощ. В дните преди 25 февруари, когато бе прието примирието, в рамките на 7 дни в региона имаше над 500 цивилни жертви, над 100 от които деца, след нападения от силите на президента срещу бунтовническите сили.