Комунисти се поклониха и поставиха в Москва цветя на гроба на един от най-мрачните диктатори в световната история Йосиф Сталин. На 5 март се навършват 65 години от смъртта му, днешните чествания показват, че опитите за реабилитация на съветския сатрап набират скорост в Русия.

Церемонията по полагането на цветя се случва на всеки 5 март край гроба на диктатора близо до стените на Кремъл. Негови монументи никнеха в цяла Русия през изминалата година, като все по-често висши управници се опитват да омаловажат степента на кървавата разправа с инакомислещите, която извършва Сталин, пише АФП.

По време на неговото управление милиони са екзекутирани без съд и присъда, милиони са изпратени и в лагери, където голяма част намират смъртта си, другите са освободени след смъртта на Сталин през 1953 г. И днес немалка част от руското общество възприема диктатора като лидера, извел СССР до победата над нацистка Германия и задвижил индустриализацията на страната.

"Проблемът е, че нашите сънародници просто не разбират степента на сталинистките престъпления", казва пред Франс прес историкът Ян Рачински от Обществото "Мемориал", правозащитна организация, голяма част от дейността, на която е насочена към разкриване на репресиите на режима на Сталин.

"Мемориал" беше принудена да се регистрира като "чуждестранен агент" по противоречивия закон, приет да следи и ограничава дейността на неправителствените организации, които не са удобни на властта в Кремъл.

 
Увеличава се и натискът върху членове на "Мемориал" - чрез скалъпени обвинения, палежи на офиси и т. н.
23 февруари, честването на Деня на защитника на отечеството в Москва. Портретът на Сталин е на челно място.

Миналото лято паметна плоча в чест на Сталин, която беше махната през 60-те години на 20 век като част от процеса, предприет от Никита Хрушчов за десталинизация, отново беше възстановена в Московския държавен юридически университет „О. Е. Кутафин” (МГЮА). Това стана въпреки протестите и петиция, подписана от 20 хил. души.

През септември в центъра на Москва беше открит бронзов бюст-паметник на диктатора, инициатива на подкрепеното от държавата Руско военноисторическо общество, чийто председател Владимир Медински е министър на културата.

Подобни стъпки предприеха и други руски градове, а някои управляващи като например Владимир Владимиров, губернатор на Ставрополска област, се гордеят, че имат бюстове на Сталин на бюрата си.

През 2009 г. цитат, който възхвалява диктатора, беше възстановен на една от московските станции - Курская. Надписът беше премахнат при Хрушчов. 

"Сталин ни вдъхновява към труд и героизъм", гласи той.

Откакто президентът Владимир Путин е начело на страната от 2000 г., расте броят на руснаците, които дават позитивни оценки на ролята на Сталин в историята. Преди месеци изследване на центъра "Пю" показа, че Михаил Горбачов е по-малко харесван от сънародниците си от диктатора.

През февруари руският държавен глава възхвали делото на писателя сталинист Александър Проханов, който издава ултранационалистки, антисемитски вестник и който зове за нова студена война.

Малко по-рано през януари  т. г. британската комедия "Смъртта на Сталин" предизвика скандал в Русия, нейното излъчване по кината беше отменено, а според властите филмът "съдържа информация, чието разпространение е забранено в Русия". Едно московско кино се осмели да не се съобрази със забраната, последваха обиски от полицията и тежки глоби.

Сувенири с физиономията на Сталин се продават в книжарници, музеи и по летищата в цяла Русия, той нерядко се появява в стари филми, излъчвани по държавната телевизия, в положителна светлина.

Миналато година Сталин оглави социологическо изследване на независимия център "Левада" за най-впечатляваща и забележителна личност в световната история.

Според Лед Гудков, директор на "Левада", властите в Русия пропагандират "историческата амнезия". "Те създават мит за съветското минало - като скрито оправдават престъпленията през този период, или поне се опитват да омаловажат размера им", обяснява той.