Намеренията на президента Доналд Тръмп САЩ да поискат облагане при вноса на стомана и алумийни, могат да предизвикат силна ответна реакция от ЕС. 

Европейската комисия изрази днес отново готовността си да предприеме ответни действия, ако САЩ приложат обявените от президента Доналд Тръмп мерки срещу вноса на алуминий и стомана от ЕС, съобщи БТА, позовавайки се на говорител на ЕК. 

"Не можем да заравяме глава в пясъка, тези мерки на САЩ биха имали отражение върху много работници в ЕС. Ако обявените мерки бъдат приложени, ще реагираме съразмерно и по правилата на Световната търговска организация", заяви говорител на ЕК, като поясни, че отговорът на ЕС не би целял задълбочаване на спора, а би бил в защита на европейските интереси.

По думите на говорителя същността на проблема е в свръхпроизвоството на алуминий и стомана. Според него е необходимо да се работи със засегнатите държави. ЕС е готов да работи по въпроса със САЩ, в сряда еврокомисарите ще обсъдят ответните действия, уточни говорителят. Миналата седмица ЕК съобщи, че разполага с план за действие и ще го приложи при необходимост. 

В плана на ЕС влиза налаане на мито от 25% за американски стоки като дънките "Levi`s" и бърбъна, съобщи Би Би Си, цитирайки еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом. 

Тя уточни, че ЕС ще изчака окончателното решение на Доналд Тръмп преди да въведе реципрочна мярка. Миналата седмица Тръмп заяви, че "търговските войни са хубаво нещо" по повод на намерението си да обмити европейската стомана.

Малстрьом също отбеляза, че ако това се случи, Брюксел ще постави въпроса пред Световната търговска организация.