Лидерът на Северна Корея Ким Чeн Ун е готов да започне преговори със Съединените щати и да замрази всички ядрени и ракетни изпитания, докато текат разговорите, обявиха във вторник южнокорейски представители, предадоха световните агенции.

По време на двудневното посещение на пратениците на Сеул в Пхенян двете Кореи се договориха да проведат в края на април среща на високо равнище между Ким и президента  Мун Дже Ин, която ще бъде на общата граница мегду двете страни, се казва в изявление от кабинета на южнокорейския президент. Освен това ще бъде инсталиран и червен телефон за бърза връзка между двамата.

"Севернокорейската страна ясно заяви своята готовност да се откаже от ядрената енергия", се посочва в изявлението. "Тя показа ясно, че няма причина да държи ядрено оръжие, ако военната заплаха за Севера бъде отстранена и сигурността му е гарантирана".

Това е първият знак от диктатора Ким Чен Ун, че е готов на разговори с Вашингтон. Досега Пхенян винаги е изтъквал, че няма да води преговори за ядрената си програма.

"Северната страна изрази желание да проведе сърдечен диалог със Съединените щати по въпросите на ликвидирането на ядреното оръжие и нормализиране на отношенията със Съединените щати", се подчертава в изявлението. "Стана ясно още, че докато продължават преговорите, Пхенян няма да прави стратегически провокации като тестове за ядрени и балистични ракети".

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обсъди преди това с южнокорейската делегация възможностите за разведряване на Корейския полуостров, предаде Франс прес, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Ким покани на вечеря, която продължи 4 часа, южнокорейската делегация. Подобен жест е съвсем необичаен за вожда. 

Ким заявил на южнокорейските представители, че "твърдата му воля е бързо да се подобрят връзките" между двете корейски държави и да се "напише нова история на национално обединение", посочва КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Севернокорейският диктатор прие на вечеря и разговаря с открито сърце с делегацията на Юга по проблемите, свързани с ефективно подобряване на отношенията между Севера и Юга и с поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров.

Ким прие сърдечно директора на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею Йо.

Обсъдени бяха начините за намаляване на силните военни напрежения на Корейския полуостров и продължаването на диалога, съобщава ДПА. 

"След като изслуша специалния пратеник на Юга за намерението на президента на Южна Корея Мун Дже Ин за среща на високо равнище, Ким размени мнения и постигна задоволително споразумение", гласи съобщението на севернокорейската агенция. Ройтерс посочва, че КЦТА не уточнява какво споразумение е постигнато.

10-членната южнокорейска делегация, оглавявана от директора на Службата за национална сигурност Чун Ею Йо, направи посещение в Северна Корея с надеждата да я насърчи да преговаря със САЩ, припомня Ройтерс. Членовете на делегацията са най-високопоставените представители на южнокорейското правителство, които са се срещали с Ким Чен Ун, откакто той пое властта от баща си Ким Чен Ир през 2011 г., пише БТА.

Сеул коментира само, че са постигнати зодоволителни договорености в Пхенян. По-късно този месец делегация на Южна Корея ще посети Вашингтон, за да запознае американското ръководство с напредъка в диалога със Северна Корея, съобщава Би Би Си.