Лондон стана Петербург. Маскирани червени радикали с флаг на "Антифа" нападнаха лектори и студенти в "Кингс Колидж Лондон".

Денят е 5-и март, към 19:00 часа английско време. Малко след началото на лекция посветена на Айн Ранд, на която сам присъствах, десетина души с маски нахлуха в залата и напaднаха двамата говорители - генералният директор на института "Айн Ранд" Ярън Брук и известния YouTube коментатор Карл Бенджамин, известен с псевдонима Sargon of Akkad.

В залата настъпи сериозен смут, а студентите, повечето от които членове на Либертарианското общество в Кингс, скочиха в защита на гостите. Размениха се удари, а напрежението се подсилваше от включената противопожарна аларма. По неофициална информация, наричащите себе си "антифашисти" са пуснали газови бомбички в коридорите на университета, което е задействало алармата. Миризма действително се усещаше.

 

Колеги са попаднали на хартиени съобщения, с които нападателите явно са си комуникирали. На едно от тях се вижда планът им за действие:

"Пиши си с другите навън - ако има само един охранител на изхода, блокираме ги и пускаме всички вътре и на сцената..."

Най-обезпокоителна обаче беше бележката, която един от маскираните подхвърли на модератора на дискусията, на която пишеше:

"Модераторът на разговора е от моята специалност и той ще има сериозни проблеми, след като стачката приключи."

(бел. ред. - в момента повечето лекции са преустановени, поради стачка на преподавателите срещу орязването на пенсиите им)

След няколко минути хаос охраната най-сетне успя да изтласка вън от залата провокаторите. Според очевидци те са напуснали университета необезпокоявани. Един от тях, с когото лично влязох в кратък сблъсък, бе на видима възраст около 40 години, което предполага, че поне той е външно лице. Впоследствие стана ясно, че е била оказана медицинска помощ на няколко пострадали студенти и охранители от пристигналите на мястото линейки. 

Целият университет бе евакуиран, а уплаха се четеше по лицата на мнозина студенти.

Счупената врата на залата.

В часовете преди началото на лекцията бе организиран протест с настояване събитието да бъде забранено. Протестиращите нарекоха гост лекторите "фашисти" и "поддръжници на бялото превъзходство".

Точно в секундите преди ексцесиите пък Ярън Брук обяви, че се радва, че има и алтернативни мнения и защити правото на  протестиращите да не са съгласни с възгледите му.  

"Саргон Акадски", както се нарича в YouTube Карл Бенджамин, е често определян като говорител на дясното, със съмнения за симпатии към т.нар. "alt-right", но на практика изказва множество леви идеи в своите коментаторски видеа. Впечатление прави подкрепата му за американския президент Доналд Тръмп, но той също така е отбелязвал, че Тръмп е по-добрият избор спрямо Хилъри Клинтън, и би предпочел Бърни Сандърс, ако имаше такава възможност на изборите в САЩ.

Не стана ясно как разговор, засягащ философията на Айн Ранд, породи реакции от такъв мащаб. Нейната философия на обективизма, макар и спорна, е антирасистка.