Робот, който прави бъргъри, бе инсталиран в заведение за бързо хранене в Пасадина, Калифорния.

"Ключът към успеха в ресторантьорската индустрия е постоянството, така че всеки път, когато отидете да хапнете в CaliBurger където и да е по света, да знаете, че бъргърът ще бъде приготвен точно по един и същи начин", обяви Джон Милър, изпълнителен директор на компанията, която управлява веригата.

Роботът е разработен от дъщерно дружество, наречено Miso Robotics.

Преди робота Flippy да започне да действа и да обръща бъргъри на скарата, все пак се нуждае от малко човешка помощ. Готвач поставя на скарата заготовките. След това роботът ги пече и следи кога са готови. После ги подрежда встрани. Човек добавя и кашкавала.

"В кухнята на бъдещето винаги ще има хора, но ние виждаме тази кухня като смесица от хора и роботи", коментира Дейвид Зито, съосновател и главен изпълнителен директор на Miso Robotics.

Flippy използва термично изображение, 3D и визуализация на камерата, за да разбере кога трябва бъргърът да бъде обърнат и кога да се вдигне от скарата.

"Устройството има предимството, че се самообучава чрез изкуствен интелект. С други думи, колкото повече бургери прави Flippy, толкова по-интелигентен става", обяснява Зипо. 

Монтирането на робот вероятно ще спести и много разходи на собственика, независимо че струва 60 000 долара.

Но най-важно е мнението на клиентите. Запитани как бе вкусът на бургера след пускането на робота в действие, всички те отговаряха:

"Беше чудесен и ако не ми бяхте казали, че е направен от робот, никога нямаше да направя разлика."

Само преди броени дни пък немски инженери научиха робот да носи бира от хладилника, като умната машина може да избере необходимото шише сред 20 предложени, съобщава сайтът Лайф.

Учените уточняват, че са имали за цел да създадат машина, която да изпълнява сложни задачи по сегментация и боравене с обекти. За целта немските специалисти разработили специална невронна мрежа.