Председателят на каталунския парламент Роже Торен предложи арестувания Жорди Санчес за премиер на автономната област, предаде АФП.

На 2 март Карлес Пучдемон се отказа от кандидатурата си и също предложи Санчес, който доскоро бе лидер на сепаратисткото движение Каталунско национално събрание (КНС). То е част от оглавяваната от Пучдемон коалиция "Заедно за Каталуня".

Шансовете за избора на новия кандидат са минимални. Първо, той се намира в ареста от 17 октомври 2017 г. по обвинения в противодържавна дейност. Второ, от каталунските депутати, имащи физическата възможност да присъстват в парламента в Барселона, за него са 64-ма души, а 65 са против.

Торен предложи Санчес, след като се консултира с политическите групи и стигна до извода, че той разполага с най-голяма подкрепа, се казва в съобщение на регионалния парламент. Датата, на която парламентът ще обсъжда новата кандидатура, е 12 март.

53-годишният Жорди Санчес е смятан за представител на твърдото ядро от привърженици на независимост на Каталуня.

Сепаратистките партии имат абсолютно мнозинство от 70 места в 135-членния парламент в Барселона. Няколко от избраните депутати обаче са в ареста, а други начело с Пучдемон - в доброволно изгнание в Белгия.

От 27 октомври 2017 г. Каталуня е под пряко управление на испанското централно правителство. Това стана, след като регионалния парламент обяви независимост. В отговор Мадрид активира член 155 и временно отне автономията на областта. Това положение ще продължава до избора на но каталунски премиер.

Испанското правителство отхвърли номинацията на Жорди Санчес.

Самият той поиска от Върховния и Конституц;ионния съд да бъде освободен от ареста, за да присъства на дебатите по кандидатурата му в понеделник. Мотивът е, че ако задържането му бъде продължено, така ще бъдат нарушени не само неговите права, но и тези на хората, които са гласували за него на регионалните парламентарни избори в края на 2017 г. И също така ще нанесе щети на нормалното функциониране на анституц;иите в Каталуня.