Окръжна прокуратура-Пловдив дава брифинг днес в 11 ч по повод убийството на Жоро Джевизов-Плъха (38 г.), за което обвинен е д-р Иван Димитров. 72-ата часа на предварителното задържане изтичат в 17:30 следобед, когато отново протестиращи ще се съберат пред 2-ро РПУ в града, съобщи Нова тв.

Вчера протестиращи искаха да се срещнат с дежурен прокурор, но такъв, според телевизията, е нямало.

На 2 март сутринта бе намерен трупът на Жоро Джевизов - Плъха, познат на полицията, върху капака на автомобил, паркиран в района на Областна администрация. За деянието бе задържан д-р Димитров (48 г.), който е неосъждан, но и не притежава разрешително за оръжие.

Протести за освобождението на лекаря, който застреля криминално проявен, имаше в цялата страна, но най-големите бяха в Пловдив. Близо четири хиляди са участвали в събитието вчера. Хората протестират, че се чувстват незащитени в собствените си домове. Те искат освобождението на Димитров, "както и промяна на закона, за да могат гражданите да се защитават".

Днес прокуратурата трябва да реши дали ще иска от съда д-р Иван Димитров да бъде оставен с по-лека мярка за неотклонение от "задържане под стража".

Съпругата на арестувания лекар изрази мнение, че когато човек е нападнат в дома си, той трябва да има право да се защити. Тя каза, че се надява съпругът ѝ да бъде освободен за рождения ден на голямата им дъщеря.

„Крадец е, да знаем, но защо трябва да убиват хора”, каза от своя страна роднина на убития мъж по прякор Плъха.

Според един от протестиращите имало "писани и неписани закони. Той е защитавал семейството си, честта си, децата си. Няма да търсим параграфи”.

Хората заплашват протестите да продължат, ако Иван Димитров не бъде освободен от ареста.

„Влезе ли ти вкъщи човек с намерение за грабеж, с каквито средства имаш, да го нападаш и ти”, каза протестиращият, добавяйки, че не вярва на близките на Жоро Плъха, според които мъжът не е влизал с цел грабеж в чуждо жилище, а се озовал случайно там „по малка нужда”.

Един от хората, които призоваха за спокойствие и уважение на закона, бе Стефан Левашки, шеф на адвокатската колегия в Пловдив: