Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на визи и гражданство на богати чужденци могат да застрашат свободното движение в Шенгенската зона, тъй като са уязвими на злоупотреби и подкупи, предаде Ройтерс, като цитира две организации за борба с корупцията.

Правителствени програми за предоставяне на гражданство или право на престой в замяна на инвестиции се прилагат в най-малко 10 европейски страни от Шенгенската зона: Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Унгария и Швейцария. В Малта процедурата отнема около година, като изискванията са дарение в държавен фонд, закупуване на недвижим имот за лично ползване и инвестиция в държавни облигации. В Кипър пък са необходими близо девет месеца.

Унгария прекрати своята програма миналата година, въпреки че действащата програма е донесла само за около три годиниата увеличение на инвестициите до 911 млн. евро.

. Подобни програми действат и в страни от ЕС извън Шенгенската зона, сред които са България, Великобритания и Кипър, посочва Ройтерс. "Има растящо безпокойство от рисковете, които създават тези програми за Шенгенската зона", заяви на пресконференция в Брюксел директорът на "Трансперънси Интернешънъл" за ЕС Карл Долън.

Визите, издадени в страна от Шенгенската зона, могат да се използват за пътуване и престой в други страни от ЕС и дават безвизов достъп в САЩ.

Нови разследвания и доклади на медийния консорциум Проект за проследяване на организираната престъпност и корупцията разкриват случаи на повърхностни проверки на хора, получили европейски паспорти или разрешителни за престой. "Трансперънси Интернешънъл" съобщи, че сред хората, получили европейско гражданство по силата на тези програми, има руски граждани в Малта, за които се смята, че са близки до руския президент Владимир Путин.

Освен това представители на управляващия елит в Ангола може да са получили право да се включат в тези програми, след като са купили недвижими имоти в Португалия.
Очаква се Европейската комисия да публикува до края на годината доклад за т. нар. програми "златна виза" в страните от ЕС. В него ще има препоръки към страните как да прилагат тези програми, каза говорител на комисията.

Как е в България

Законът в България поставя няколко изисквания към чуждестранни инвеститори, желаещи да придобият българско гражданство:

- Да са придобили виза тип "Д" с намерение да получат разрешение за постоянно пребиваване и да са направили инвестиция от 1 млн. лв.;

- При получаването на разрешение за постоянно пребиваване, в едногодишен срок следва да увеличат първоначалното вложение до 2 млн. лева;

- После трябва да подадат молба до министъра на правосъдието - към правосъдното министерство има постоянно действащ съвет по гражданството, който разглежда молбите, дава писмено становище и изпраща за писмено становище преписката до МВР. След като се върне от МВР, преписката се изпраща на ДАНС. След като се върне от ДАНС, съветът съобщава резултата на министъра на правосъдието. Въз основа на становището на съвета министърът прави предложение пред президента на Република България за издаване на указ за придобиване на българско гражданство.

- Тази процедура касае само инвеститора като физическо лице, за семейството му са необходими нови процедури. Последната стъпка за издаване на българско гражданство е подписването на указ от президента.