Ако България иска газ от Азербайджан, трябва да е готов интерконекторът с Гърция. Това стана ясно от интервю на Гюлмира Разаева, водещ енергиен анализатор от Центъра за стратегически изследвания към президента на Азербайджан пред телевизия "Блумбърг". 

"Ролята на Южния газов коридор ще е изключително важна, защото газът към България ще минава през връзката IGB или т. нар. интерконектор Гърция-България. Ето защо този тръбопровод има стратегическо значение за Южния газов коридор. През него ще минават около 1 млрд. куб. метра газ за България и е важно да бъде завършен преди 2020, когато ще започнем да доставяме газ до Гърция, Италия и България. Освен това, интерконекторите свързват България и Гърция с техните съседи, както и със страните от Западните Балкани", каза Разаева. 

"Ролята на интерконекторите е изключително важна. Благодарение на тези тръбопроводи, Азербайджан може да доставя своя газ в по-голяма част от Европа и да разширява пазара си. Това е важно, тъй като правителството и планира значително да увеличи производството на газ през следващите 5-10 години. Има находища, които са на различен етап от разработка и само след няколко години в Азербайджан ще има допълнителен обем газ за износ. Тези находища е Апшерон, което се разработва на два етапа, а се водят разговори и за трети етап. Има много обещаващи находища като Умид-Бабек. Международни компании показват огромен интерес да развиват подобни проекти в Азербайджан. Така че имаме нова вълна инвестиции в страната, което е много положително развитие", добави тя.

По проект първоначалният капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. метра годишно, а максималният може да достигне до 5.5 млрд. куб. м. Началото на строителството се бави. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече отказа на 19 февруари да наложи временна мярка "спиране" на обществената поръчка за избор на частна фирма за инженер-консултант за интерконектора България-Гърция. Искането за спиране на търга за 8.45 млн. евро беше отправено от "Некст инвест".

Общите разходи за реализацията на газовата връзка са за 239 млн. евро. Европейската енергийна програма за възстановяване осигурява безвъзмездни 45 млн. евро. За още 35 млн. евро ICGB кандидатства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Наред с това българското правителство осигури държавни гаранции за 110 млн. евро, които да се използват за осигуряване на необходимите кредити.

Разаева заяви, че до момента нито от турска, нито от руска страна има посочена официална дата за окончателното завършване на "Турски поток". Когато това се случи обаче, всъщност няма да има някакви значителни промени за страните от Балканите. Те купуват и ще купуват същите обеми газ, но в момента той просто минава през Украйна, коментира Гюлмира Разаева. 

"Диверсификацията винаги означава сигурност в доставките. А това е признак за енергийна стабилност в страните, особено когато те зависят почти изцяло от един доставчик. При наличието на алтернативни доставчици или диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, това подсигурява доставките ви на енергия. Това е много важно за всяка страна и то не само от гледна точка на сигурността, но и при постигане на по-добри договорни условия за купувачите. Ето защо мисля, че това е важно развитие не само за страните от Западните Балкани, но и тези от Южна Европа. Смятам, че те са вложили много не само от политическа, но и от търговска гледна точка, за да получават газ от алтернативни източници, като разширяват инфраструктурата си и инвестират в интерконектори и нови тръбопроводи. Това определено ще допринесе с много за сигурността на тези страни", категорична е Разаева.