Администрацията на Доналд Тръмп обсъдила нови военни действия срещу сирийското правителство в отговор на съобщения за продължаващо използване на химическо оръжие.

Това съобщиха официални представители, цитирани от в. "Вашингтон пост". Това увеличава вероятността от втори американски удар срещу режима на Башар Асад за по-малко от година.

Тръмп поискал опции за наказание на правителството в Дамаск след съобщения за атаки с хлор - най-малко 7 тази година - и вероятно с други химикали, поразяващи цивилни, в контролирани от опозицията райони.

На 25 февруари жители и медици в контролираното от бунтовници столично предградия Източна Гута съобщили за симптоми, свързани с излагане на хлор. Едно дете починало.

Президентът на САЩ обсъдил възможни действия в началото на миналата седмица на среща в Белия дом с шефа на администрацията си Джон Кели, съветника по националната сигурност Ейч Ар Макмастър и шефа на Пентагона Джим Матис.

Официален чиновник, пожелал анонимност, заяви, че президентът не подкрепил никакви военни действия и че участниците решили да продължат да наблюдават ситуацията.

Дана Уайт - главната говорителка на Пентагона, отрече Матис да е участвал в дискусиите и заяви, че "разговорът не се е състоял".

Висш чиновник твърди, че Матис бил твърдо против военни действия в отговор на атаките с хлор, а Макмастър бил "за".

Изгледите за нови военни действия, дори те засега да са само на масата, показва опасността от ново взривяване на конфликта между Русия и Иран, от една страна, и САЩ и съюзниците им, от друга.

Предишната американска атака в Сирия бе извършена през април 2017 г. Тогава по заповед на Тръмп от бойни кораби в Средиземно море бяха изстреляни 50-60 ракети "Томахоук" по летището край град Хомс. Ударите бяха по военни самолети, с които се пренасят химически бомби. Причина бе обстрел с химическо оръжие срещу  позиции на бунтовниците, при който загинаха около 100 души.