Министърката за българското европредседателство Лиляна Павлова е жертва на фалшиви новини, съобщиха от ведомството. 

Те цитират серия материали в анонимни интернет сайтове, които ѝ приписват следния цитат по адрес на българите в чужбина:

"Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!"

Няма източник на цитата, нито се споменава къде Павлова е направила това твърдение. От министерството обръщат внимание, че всички изяви и изказвания на министърката са публични и се обявяват чрез прессъобщения и на сайтовете на министерството, председателството и социалните мрежи.

"Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници. Самата аз научих какво „съм казала“ от фейсбук и от линковете към сайтове, които цитирайки се един друг, легализират откровената лъжа", заявява пък Павлова.

И отбелязва, че житейският избор на всеки българин, решил да напусне страната "в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и достоен за уважение". Всеки от тях заслужавал добро заплащане, затова и усилията й като човек, политик и министър са насочени към подобряване на условията на живот и труд в България. 

"Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни. За съжаление, някой използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче, свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите. Аз го правя непрекъснато – и в социалните мрежи, и в работата ми, и в съда", пише още Павлова.

И отбелязва, че фалшивите новини са болест, за която се търси лек - а дотогава, трябва да ги разпознаваме сами.