ДСБ публикува декларация, в която се осъждат действията на органите на МВР по повод "профилактирането" на български граждани заради посещението на руския патриарх Кирил. Според партията прийомите, използвани от полицейските власти са характерни за репресивния комунистически режим. От ДСБ настояват за проверка на действията на органите на реда и призовават отговорните за това служители да бъдат санкционирани.

Ето какво се казва в декларацията на ДСБ:

"В навечерието на националния празник, полицейски служители са посетили български граждани, на които са съставени предупредителни протоколи. Протоколите са връчени срещу подпис, с изрично предупреждение да не изразяват публично негативно отношение към руския патриарх Кирил.

Ние, от ПП "Демократи за силна България" окачествяваме действията на органите на МВР като недопустимо потъпкване ценностите на демокрацията и грубо посегателство срещу основни човешки права, като правото на свободно изразяване на мнение и свобода на словото. Считаме, че прийомите, използвани от полицейските власти са характерни за репресивния комунистически режим и целят единствено и само всяването на страх и тревога в българските граждани. Осъждаме категорично извършените посещения и настояваме за провеждане на вътрешна проверка относно тяхната целесъобразност и законосъобразност.

В случай, че действията на органите на МВР, насочени срещу граждани на една европейска и правова държава са били несъгласувани или превишаващи целта на закона, настояваме отговорните лица да понесат съответната отговорност.

Призоваваме за недопускане на подобни прояви на полицейски натиск и отправяме запитване на основание Закона за достъп до обществена информация  към министъра на вътрешните работи Валентин Радев, какви са били обстоятелствата и данните, мотивирали действията на органите на МВР и съставянето на предупредителните протоколи."