Към известните "пороци" на британския премиер Уинстън Чърчил - доброто уиски и пурите - се добави още един: рисуването. Много скоро всеки може да се запознае на живо с живописта на най-известния министър-председател в историята на Великобритания. За целта трябва само да отиде в гр. Атланта, САЩ. Останалите ще ги гледаме в интернет.

За това, че Чърчил се е занимавал с живопис в свободното си от държавни дела време, знаеха малко хора: досега само няколко платна на английския премиер бяха показвани пред публика. Този път ситуацията е по-различна.

Негови 18 творби, никога неекспонирани по-рано, ще бъдат представени на американската му изложба "Изкуството на дипломацията: Уинстън Чърчил и търсенията му в живописта". Покрай картините в експозицията ще бъдат показани още писма, фотографии, кинохроники и лични вещи, позволяващи на зрителя да погледне по-отблизо маститата фигура на политика.

Чърчил започва да рисува още през 1910 г. и неведнъж после се връща към хобито си по време на бляскавата си кариера. Твори в наивно-импресионистичен стил, който обаче никак не е лош. Политикът най-много от всичко обичал да рисува спокойни селски пейзажи - в тях той виждал начин за борба със стреса. Сам той пише следното: "Ако не се бях увлякъл от живописта, нямаше да оживея. Просто нямаше да издържа на напрежението".

Изложбата в Атланта се открива на 3 октомври и продължава до 1 февруари 2015 г. После цяла година ще пътешества по други градове из щата Джорджия.